Kol hett i Europa igen – men finns det tillräckligt?

Uppdaterad: 22 dec. 2022Publicerad: 22 dec. 2022
Kol
Kolkraftverk i Lippendorf, Tyskland. (Foto: TT)

Kolkraft har under 2022 gått från att vara bespottat och på väg att fasas ut till att bli en livlina för Europas energisystem. Men har vi tillräckligt med kol för att klara vintern? 

ANNONS
ANNONS

Europa ser ut att klara det första eldprovet under den pågående energikrisen. Kallt väder i december har visserligen höjt elpriserna rejält, men än så länge har de europeiska länderna lyckats att hålla igång lamporna.

Nyckeln till det har varit att Europa bränner mer kol än på väldigt länge.

IEA: Efterfrågan fortsätter öka

Innan Rysslands invasion av Ukraina jobbade EU-länderna hårt för att fasa ut bränslet, som ur ett miljöperspektiv är det skitigaste av de skitiga fossila bränslena.

Nu förutspår Internationella energirådet (IEA) att efterfrågan på kol kommer att fortsätta öka till 2025, då efterfrågan stabiliserar sig för att sedan sjunka.

“Kol kommer att fortsätta att vara det globala energisystemets överlägset största enskilda källa till koldioxidutsläpp”, skriver Internationella energirådet enligt Wall Street Journal.

ANNONS
ANNONS

Kan inte bara skylla på Putin

Men vi kan inte bara skylla på Putin, fortsätter WSJ: “Effekterna av kriget har turboladdat kolets comeback. Men en brist i Europas syn på övergången till förnybara energikällor har också spelat en roll”.

Länderna i Europa har investerat stort i vindkraft och solkraft samtidigt som man stängt ned dussintals stora kolkraftverk det senaste decenniet. Effekten är att kontinenten har blivit väldigt väderberoende – om det inte blåser eller är sol och efterfrågan är hög får Europa underskott i elproduktionen.

Tyskland återstartade kraftverk

Vid dessa tillfällen rusar priset på, vilket gör att det blir mer lönsamt att använda fossila bränslen. De senaste åren har gas fyllt den funktionen. I år har dock kol fått ett uppsving – dels för att Tyskland och andra länder drog igång anläggningar igen, och dels för att gas är så dyrt att det är mer lönsamt för företag att elda kol.

“När det finns högre kraftbehov ökar du kolet så mycket som möjligt och det hoppar in i systemet före gasverken”, säger Paweł Czyżak, analytiker på Ember, en tankesmedja som syftar till att påskynda övergången från kol till Wall Street Journal.

Kan bli brist på kol i Polen

En osäkerhetsfaktor är dock om det finns tillräckligt mycket kol för att klara vintern. Priserna har rusat, och tidigare har länder som Polen köpt in kol från Ryssland, ett alternativ som inte är aktuellt längre.

“Om Polen kommer att ha tillräckliga mängder kol eller inte beror verkligen på hur sträng årets vinter kommer att bli”, säger Robert Tomaszewski, energianalytiker på Polityka Insight till WSJ.

Läs även: Världens konsumtion av kol rekordhög i år

Läs även: Efterfrågan hög på kol – men inte hos bankerna

ANNONS
ANNONS
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Redaktionschef och reporter på Dagens PS.

Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Redaktionschef och reporter på Dagens PS.