Underhållet av kärnkraftreaktorerna ska egentligen göras under vår och sommar. Men nu stängs kärnkraft i flera länder istället av mitt i vintern, vilket leder till stora bekymmer.

ANNONS

”Reparationen i tryckhållaren pågår. Enligt en ny mer detaljerad handlingsplan kommer Ringhals 4 att kunna starta om 23.02.2023.”

Så skrev Vattenfall i ett pressmeddelande i fredags, om att kärnkraftreaktorn Ringhals 4 fortsätter hålla stängt. Det gör att Ringhals 4 missar hela vinterkylan, när elen behövs som bäst för att värma upp de kalla hushållen. Det rapporterar Svenska Dagbladet.

Underhåll vintertid olyckligt

Underhållet av kärnkraftreaktorerna ska egentligen göras under vår och sommar. Men nu stänger de istället mitt i vintern, vilket leder till stora bekymmer.

Och det är inte bara i Sverige som energiformen sviker. I Frankrike och Finland dras man med stora problem. SVT rapporterar att 2022 är det ”Sämsta året någonsin” för den franska kärnkraften, i en artikel i veckan.

Fransk kärnkraft sämst

Frankrike är Europas största producent av el med kärnkraft. Vanligtvist står kärnkraften för 75% av landets elförsörjning.

Men de senaste månaderna har över hälften av Frankrikes reaktorer stängts ned på grund av skador och underhållsarbeten. Årets produktion är den lägsta någonsin med nuvarande kärnkraftspark.

Det franska statliga energibolaget EDF, som driver kärnkraftverken, räknar med att kunna leverera 275-285 TWh – maxkapaciteten ligger på 450 TWh.

En minskning som beräknas kosta 350 miljarder kronor i förlorade inkomster. Istället för kärnkraft har Frankrike fått kompensera hushållen med importerad el från tyska kolkraftverk.