Från och med den första januari justeras nätavgiften för el för både privatakunder och företag. Det innebär billigare elräkning för nästan hundratusen elkonsumenter.

ANNONS

Elkunderna i nordligaste Sverige, har redan landets billigaste el. Nu sänks elnätsavgiften ytterligare för kunderna i området. Det skriver Vattenfall Eldistribution på sin hemsida.

I södra Sverige förblir elnätsavgiften oförändrad från 1 januari. Även i Stockholm förblir priserna oförändrade.

Billigare för kunderna

Men för 93 000 privat- och företagskunder i norra Sverige som är kopplade till Vattenfall Eldistriubution sänks notan på el med hundratals kronor per år för en vanlig villa. Det berättar Jakob Eliasson, samhällspolitisk chef på Vattenfall, för Dagens PS.

”I vissa fall handlar det om en hundralapp, för andra en dryg tusenlapp”, säger Eliasson till Dagens PS.

Det är en klen respit för villaägare som i år kommer dras med de dyraste elpriserna i mannaminne – ofta på tusentals kronor i månaden under vinterhalvåret.

Vattenfall Eldistribution AB distribuerar el till mer än 900 000 företag och privatpersoner. Sänkningen är ett resultat av Vattenfalls arbete med att jämna ut kostnaderna över landet. Från och med första januari kommer alla kunder ha samma elnätskostnad.

– En utjämning av elnätsavgiften ger oss rätt förutsättningar att fortsätta förnya och förstärka vårt elnät i både stad och glesbygd, säger Cecilia Zetterström, kund- och marknadschef Vattenfall Eldistribution AB.

ANNONS
ANNONS

För en lägenhet sänks inte elpriset lika mycket – ungefär 80 kronor per år.

Läs mer om el:

Elsmockan drabbar kunder: ”svek” [Dagens PS]

Här rivs kärnkraftverket [Dagens PS]