Dagens PS

Gas: Ekonomin kan gynnas stort av mild vinter

gasledning
Europa behöver inte drabbas så hårt av det ryska stoppet för naturgas, förutsatt att vintern blir mild. (Foto: TT)
Malin Beeck
Malin Beeck
Uppdaterad: 17 nov. 2022Publicerad: 17 nov. 2022

Priserna på gas och el har som bekant skjutit i höjden efter kriget i Ukraina. De ekonomiska prognoserna har varit dystra. Men vad händer om den milda vintern håller lagren fyllda? Bloomberg tecknar bilden av en ljusare framtid i en alternativ europeisk prognos.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Tillgången på rysk gas har varit ett samtalsämne i Europa ända sedan Ryssland invaderade Ukraina. Stora delar av EU är helt gasberoende och såväl elektricitet som uppvärmning av hushåll kräver den omstridda råvaran.

Särskilt stor blev paniken efter att Ryssland stängde av Nord Stream 2, varpå ledningen också sprängdes. Priset på gas har legat mycket högt hela perioden och ligger nu tio gånger högre än normalt.

Priser på omkring 200 euro per megawattimme väntas bli det nya normala i Internationella valutafondens prognos, något som påverkar allt från fabriker till förskolor.

Men om EU-länderna har tur med vädret behöver prognosen inte vara så dyster, enligt en uträkning som Bloomberg har gjort.

Kall vinter kan leda till brist på gas och lågkonjunktur

I dagsläget räknar många ekonomer med ett rekordtapp i hela ekonomin till följd av de höga gaspriserna. Blir vintern kall kan detta också slå in, menar Bloomberg.

Deras beräkningsmodell visar att euroområdet i så fall riskerar att göra av med ungefär 5 procent av sin BNP på gasimport, mot vanligtvis 1,3 procent.

I kombination med dåliga politiska beslut skulle det kunna leda till ett 5 procentigt BNP-tapp vid slutet av 2023. Men så behöver det faktiskt inte bli.

ANNONS

”Om vädret blir milt, medborgarna följer uppmaningen att minska energianvändningen, och marknaderna prissätter effekterna, så kan Europa dra nytta av ett stort fall i gaspriserna”, resonerar Bloombergs analytiker.

ANNONS

Senaste nytt

LNG-import stärker läget

Europa har parerat Rysslands politik genom att hitta andra leverantörer och övergå till LNG – flytande naturgas.

Dessutom har EU-länderna samordnat gasimporten på ett sätt som gör att lagren nu är mycket välfyllda. Detta och en mild vinter kan få efterfrågan att sjunka med så mycket som 17 procent jämfört med de senaste fem åren.

Lågkonjunktur kan undvikas

Om det scenariot slår igenom innebär det en betydligt ljusare prognos för europeisk ekonomi.

Priserna skulle kunna falla till ungefär 175 euro per megawattimme, och då kostar det ”bara” 4 procent av BNP:n. Under 2022 behöver BNP då bara falla med 0,3 procent under vintern.

Dessutom kan en del av gasbristens effekter redan har reglerats av de nuvarande prishöjningarna på marknaden.

ANNONS

Det kan i sin tur lugna marknaden och nära nog halvera gaspriset, vilket gör att en lågkonjunktur rentav kan undvikas, tror Bloomberg.

Inflationen kan i så fall sjunka tillbaka tidigare än väntat och Europeiska centralbanken kan sluta höja räntan.

Läs också:

Flytande gas håller ljuset tänt i Europa – köar vid kusten

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS