Fem meter djup krater vid Nord Stream: "Sektion förstörd"

Uppdaterad: 02 nov. 2022Publicerad: 02 nov. 2022
Nord Stream sabotage
Bild från när bygget av Nord Stream 2 återupptogs i fjol. Nu ligger gasledningen delvis i spillror. Foto: TT

Undersökningen av de skadade Nord Streams skadade gasledningar utanför den svenska kusten har lett till att man hittat stora kratrar, som kan vara så djupa fem meter.

ANNONS
ANNONS

“Min gissning skulle vara att det rör sig om 100 kilo dynamit eller sprängmedel, TNT. Förmodlingen mer”, säger Björn Lund som är lektor i seismiologi, till SVT.

På onsdagen rapporterar SVT att stora kratrar upptäckts vid Nord Stream ledningen, där de bortsprängda rörledningarna ligger utspridda på den södra Östersjöns botten.

Säpo leder förundersökning

En brottsplatsundersökning har tidigare gjorts av Säpo med stöd av Kustbevakningen, Polismyndigheten och Försvarsmakten. Enligt Säkerhetspolisen har man gjort vissa beslag, och dessa ska man nu analysera. Det har Dagens PS skrivit om tidigare.

Säkerhetspolisens undersökning fortsätter alltså, även om avspärrningen runt gasläckorna hävdes. Ansvarig för förundersökningen är åklagare vid Riksenheten för säkerhetsmål.

ANNONS
ANNONS

Nord Streams egen undersökning

Tre till fem meter djupa kratrar och bortsprängda rördelar har upptäckts vid undersökningar gasledningarna som skadades av någon sorts sabotage i somras – i närheten av Bornholm, bara några mil från den svenska kusten. Sabotaget ska ha inträffat inom svenska farvatten.

Bolaget Nord Stream har genomfört sin interna undersökning av incidenten, och nyligen publicerade de de första resultaten.

“Sektionen av röret mellan kratrarna är förstörd” skriver de.

250 meters radie

Delar av det bortsprängda röret har spridit sig i en radie av minst 250 meter från platserna där explosionerna ska ha ägt rum.

Läs mer om energikriget med Ryssland:

Putins planer efter Nord Stream

Erdogan kan hjälpa rysk gas in i Europa

Säpo: Detonationer bakom läckan i Nord Stream

ANNONS
ANNONS
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

ANNONS
ANNONS