Erdogan banar väg för Putins gas in i Europa

Uppdaterad: 20 okt. 2022Publicerad: 20 okt. 2022
Erdogan Putin
Tyskland sa nej men i stället ska Erdogan och Turkiet nu köpa gas av Ryssland och Putin. (Foto: TT)

Tyskland sa nej men i stället ska Erdogan och Turkiet nu köpa gas av Ryssland och Putin, rapporterar bland andra Moscow Times.

ANNONS
ANNONS

På onsdagen kom beskedet från den turkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan att han kommit överens med sin ryske motsvarighet Vladimir Putin om att skapa ett “gasnav” i Europa i Turkiet.

Det rapporterar Moscow Times med hänvisning till den statliga ryska nyhetsbyrån RIA Novosti.

Erdogan uppgav i ett tal att Europa nu kan få sin gas via Turkiet.

De ryska gasleveranserna till Europa störs av ekonomiska sanktioner, men också av läckorna vid Nord Stream-gasledningarna under Östersjön.

Men nu uppges Putin vara beredd att skruva på gaskranen i Nord Stream 2, som enligt uppgift är den enda intakta gasledningen.

Det var under ett möte förra veckan i Kazakstan som Erdogan och Putin träffade överenskommelsen om att Ryssland skulle leverera gas till Turkiet för vidare leveranser ut i Europa.

“Turkiet har visat sig vara den mest pålitliga vägen för leveranser i dag, även till Europa”, sa Putin enligt Moscow Times.

Tyskland har nobbat den ryska inviten att bli gasnav i Europa. Turkiet tar nu över den rollen i stället.

Sedan Ryssland invaderade Ukraina har gaspriserna rusat och EU har kämpat med att hitta alternativ till den ryska gasen för att klara sin energiförsörjning.

Efter västs sanktioner har Ryssland begränsat leveranserna av gas till Europa, men landet förnekar att det handlar om en vedergällning för USA:s, EU:s och de allierades embargon.

Läs även: EU – spara energi enda sättet att pressa gaspriset

ANNONS
ANNONS
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.