EU:s energiministrar håller krismöte i Bryssel och är eniga om flera åtgärder utifrån den energikris som växer, men kommer att skjuta upp det formella beslutet till mitten av december.

ANNONS

Det finns enighet och oenighet och oenigheten handlar om hur man ska kunna hantera de höga naturgaspriserna, exempelvis.

Därför skjuter man nu beslutet om ett nödpaket för energikrisen tills preliminärt den 13 december, skriver Bloomberg.

”Vi kan inte fatta beslut om någonting så länge vi inte kan besluta om allting”, säger Belgiens energiminister, Tinne Van der Straeten, inför torsdagens möte.

Nytt EU-möte i december

Man försökte nå en överenskommelse om ett paket som inkluderar en förstärkning av en mekanism för gemensamma gasinköp, begränsning av prisvolatiliteten och att möjliggöra snabbare tillstånd för projekt för förnybar energi.

Resultatet blir att man håller ytterligare ett krismöte, preliminärt 13 december.

Måste bli överens

Samtidigt är alla enade om nödvändigheten av att hitta en överenskommelse för att visa ett enat EU mot Ryssland.

EU-diplomater lyckades inte nå en överenskommelse efter överläggningarna sent på onsdagskvällen, men är optimistiska att en överenskommelse kan träffas inom kort.

EU-kommissionen hade kommit med ett förslag att sätta ett tak för gaspriset men det förslaget avfärdade Spanien som ”ett hån” och Frankrike påpekade att vi har extrema förhållanden nu.

ANNONS
ANNONS

”Vi förväntar oss att diskussionerna i dag blir ganska hetsiga”, säger Tjeckiens biträdande premiärminister Jozef Sikela inför torsdagens möte.

Läs även: Nu kommer notan för ryska gas för Tyskland [Dagens PS]

Läs även: Europaparlamentet: ”Ryssland sponsrar terror” [Dagens PS]