Gasimportören Uniper hävdar nu att det kommer att bli nödvändigt att man behöver 25 miljarder euro för att täcka de förluster som uppstått efter att Ryssland minskat sina gasleveranser. Totalt kan det krävas drygt 53 miljarder – eller mer…

ANNONS

Kostnaden för Tyskland i spåren av Rysslands strypta gasleveranser stiger.

För Unipers del handlar det om att man nu behöver 25 miljarder euro i utökat kapital och att den totala kostnaden kan landa på 53 miljarder, skriver Re.

Kan bli fler miljarder

I slutänden kan kostnaden bli ytterligare ”tiotals miljarder” högre, skriver Reuters i en analys.

”Det handlar om inget mindre än en betydande del av Tysklands gasräkning, som nu kommer att betalas av skatteintäkter”, säger Unipers vd Klaus Dieter Maubach.

”Utan denna lättnad skulle våra kunder, inklusive många kommunala företag, oundvikligen ha stått inför en ännu högre kostnadsvåg, tillade han.”

Räknar med EU-ja

Tyska staten kommer, enligt ett tidigare avtal, att täcka belopp upp till 25 miljarder euro för att klara de förluster som uppstår när Ryssland stänger gasleveranserna.

Nu ska ett bolagsmöte i december fastställa hur mycket aktieägarna kan tillskjuta, ett krav för att i slutänden få dealen godkänd av EU.

ANNONS
ANNONS

Uniper säger att man för samtal med EU-kommissionen och att man räknar med att få grönt ljus från Bryssel innan det möte med aktieägarna som planeras.

Läs även: EU ersätter rysk gas med grön energi – tjänar 120 miljarder [Dagens PS]