Tyska statens uppköp av energibjässen Uniper innebär konkret att Tyskland nu blir ägare i svenska kärnkraftverk. 

ANNONS

Dagens PS berättade redan på tisdagen med hänvisning till Reuters att tyska staten var på väg att köpa Uniper av finländska Fortum.

Därmed blir Uniper förstatligat. Men inte bara det – tyska staten blir också ny delägare av Ringhals kärnkraftverk och kärnkraftverket i Oskarshamn i Sverige.

Enligt TT äger Uniper, som nu förvärvas av tyskarna, en tredjedel av Ringhals kärnkraftverk.

Kärnkraftverket i Oskarshamn ägs både av Uniper och Fortum. Men Tyskland tar nu Unipers plats som ägare i kärnkraftsanläggningen på orten och med Uniper-affären och tyska staten nu majoritetsägare i Oskarshamns kärnkraftverk.

Tyska statens argument för köpet av Uniper är att landet vill säkra sin energiförsörjning i vinter under hotet om att gasleveranserna från Ryssland uteblir.

En intressant aspekt är att Tyskland gått ut hårt om att avveckla sin egen kärnkraft redan i år och nu skrotat många av sina kärnkraftverk, samtidigt som landet nu paradoxalt tar över ägandet i svensk kärnkraft.

Det tyska beslutet om att avveckla all inhemsk kärnkraft har fått mycket kritik och beskrivits som ett ”klimathaveri”.

ANNONS
ANNONS

Uniper uppger i ett pressmeddelande att tyska staten betalar 8 miljarder euro för övertagandet av företaget, det motsvarar drygt 86 miljarder kronor.

Summan nämndes redan under tisdagen, vilket Dagens PS förstås uppmärksammade då.

Affären värderas till ”0,5 miljarder euro, motsvarande drygt fem miljarder kronor då varje enskild aktie säljs för 1:70 euro per aktie”.