Det skaver i Opec – Putin tar position i Libyen

Uppdaterad: 04 juni 2023Publicerad: 04 juni 2023
Det skaver i Opec – Putin tar position i Libyen
Saudiarabiens energiminister Abdulaziz bin Salman har haft bråda tider under Opec-mötet i Wien. Foto: TT

Opec-mötet i Wien kantas av konflikter, och febril aktivitet rådde långt in på natten för att nå en överenskommelse. Samtidigt tar Putin position i Libyen, där Wagner-gruppens närvaro oroar västländerna.

ANNONS
ANNONS

Opec+ har möte i Wien, men det går inte friktionsfritt enligt Bloomberg. Starten på söndagens möte är försenad, och febrilt arbete pågår för att lösa knutarna.

Gnissel inom Opec

De afrikanska länderna är inte helt nöjda med planerna på att skära ned oljeproduktionen ännu mer, och ministrarna från de olika länderna ska ha åkt mellan hotellen i den österrikiska huvudstaden långt in på natten för att försöka nå en överenskommelse.

ANNONS
ANNONS

Rysk ambassadör till Tripoli

Förenade Arabemiraten vill ha en förändring i sättet produktionen mäts, och det gick inte hem hos de afrikanska länderna, eftersom en sådan ändring skulle innebära att de fick ge upp del av sin oanvända kvot.

Samtidigt tar Vladimir Putin position i Libyen, som snart har en ny rysk ambassadör på plats.

Wagnergruppen på plats

Rysslands beslut att återupprätta diplomatiska förbindelser ger tydliga signaler att Moskva vill utöka sitt inflytande i Libyen.

Den paramilitära Wagnergruppen finns redan på plats i landet, och har enligt Bloomberg tillgång till viktiga oljeanläggningar.

Extramöten med Saudiarabien

De afrikanska ministrarna hade under lördagen möten med den saudiarabiske energiministern Abdulaziz bin Salman, och är under press att gå med på att minska produktionen skriver Svenska Dagbladet.

Enligt Bloomberg finns gott hopp om att Opec når fram till en överenskommelse under söndagen.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs även: Oljepriset det lägsta på fyra veckor 

Läs även: Ordkrig trappas upp mellan Opec och IEA 

ANNONS
ANNONS