Dagens PS

Efter katastrofresultatet: “Början på slutet för Orban”

Porträtt bilder på de ungerska politikerna Peter Magyar och Viktor Orban.
"Det här resultatet är Viktor Orbans maktfabriks Waterloo", sa Peter Magyar efter söndagens EU-val. (Foto: (Robert Hegedus, MTI via AP/TT och Denes Erdos, AP/TT)
Joakim K E Johansson
Joakim K E Johansson
Uppdaterad: 10 juni 2024Publicerad: 10 juni 2024

I Ungern överträffade en politisk nykomling alla andra oppositionspartier under helgens EU-val. Samtidigt fick premiärminister Viktor Orbans parti Fidesz sitt sämsta resultat på nästan två decennier

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Viktor Orban har suttit vid makten sedan 2010 och har under de senaste månaderna kämpat med flera kriser.

En skandal om sexuella övergrepp tvingade två av hans nyckelallierade att avgå, samtidigt som Ungern var på väg att återhämta sig från den värsta inflationsvågen i EU.

Backade med två mandat

Preliminära valresultat visade att Fidesz och deras allierade, Kristdemokraterna, skulle vinna 11 platser i Europaparlamentet med 44,2 procent av rösterna, en minskning från de tidigare 13 platserna. Detta rapporterar Reuters

Samtidigt visade resultaten att Peter Magyars högercentrerade parti Tisza kom på andra plats med 30 procent av rösterna, vilket gav dem sju platser – mer än alla andra oppositionspartier tillsammans och bättre än vad förhandsundersökningarna hade förutspått.

ANNONS

Senaste nytt

Har stört Nato och EU

Viktor Orban talade till sina anhängare och hävdade att resultaten visade att den ungerska demokratin var stark.

“I en krigssituation och i en svår kamp har vi uppnått viktiga segrar”, sa Viktor Orban och betonade att resultaten bekräftade regeringens politiska inriktning.

ANNONS

Orban har stört EU- och Nato-allierade genom att behålla nära affärsförbindelser med Ryssland trots invasionen av Ukraina och inte minst genom att vägra skicka vapen till Kiev.

“En jordskredsseger”

Peter Magyar dök upp på den ungerska politiska scenen tidigare i år med löften om att bekämpa korruption och att återuppliva de demokratiska kontrollmekanismer som kritiker menar har försvagats under Viktor Orban. 

Tisza har utnyttjat den utbredda frustrationen bland väljare över att de ungerska oppositionspartierna inte har lyckats utmana Viktor Orban under hans 14-åriga styre.

“Det här resultatet är Viktor Orbans maktfabriks Waterloo. Det är början på slutet,” sa Peter Magyar till sina anhängare. 

“Vad som hände är en politisk jordskredsseger.”

Läs även: EU rundar Orbán med nya miljarder till Ukraina. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Joakim K E Johansson
Joakim K E Johansson

Reporter på Dagens PS som bland annat bevakar världen och politiken.

Joakim K E Johansson
Joakim K E Johansson

Reporter på Dagens PS som bland annat bevakar världen och politiken.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS