Dubai tjänar på VM med syperyachter och pendelflyg

Uppdaterad: 24 nov. 2022Publicerad: 24 nov. 2022
VM-fans skålar i en av Dubais fan-zoner
VM-fans skålar i en av Dubais fan-zoner. (Foto: TT)

Det är inte bara Qatar som får en jätteboom av turister tack vare fotbolls-VM, grannlandet Förenade Arabemiraten kommer också dra nytta av evenemanget.

ANNONS
ANNONS

Med sin glittrande kommersiella huvudstad Dubai kommer Förenade Arabemiraten uppskattningsvis få en miljon extra besökare under VM, det bedömer Dubai Sports Council, skriver CNBC.

Lyxiga och överdrivna upplevelser

Dubai utnyttjar sitt rykte som en hypermodern stad som är mer liberal än Qatar och gör reklam för lyxiga turistattraktioner.

Staden är känd för överdrivna och ovanliga upplevelser, som en inomhusskidbacke i öknen, världens djupaste avsvalkningspool, världens största pariserhjul och världens högsta byggnad. Nu har även specifika upplevelser med VM-tema lagts till.

ANNONS
ANNONS

Pendelflyg till matcher samma dag

Lilla Qatar, med 3 miljoner invånare, kämpar för att ta emot alla förväntade turister och många av dem kommer att välja Dubai i stället.

Det möjliggörs med pendelflyg som Qatar Airlines och det Dubai-baserade lågprisflygbolaget Fly Dubai driver.

Flygen kan bokas tur och retur samma dag för att se en match i Qatar och flyga tillbaka inom 24 timmar.

“Bara en timme bort från Qatar med flyg, är Dubai en välbekant destination för globala resenärer”, säger Taufiq Rahim, en forskare vid Mohammed bin Rashid School of Government, till CNBC.

Han säger vidare att Dubais turisminfrastruktur och enkla inträdeskrav gör staden till en bekväm bas för VM-fans.

Zoner för 10 000 fans

Runt om i Förenade Arabemiratens olika emirat har 43 zoner för VM-fans skapats, några av de största finns i Dubais hamn, bland annat Budweisers officiella BudX fan zon.

Zonerna kan ta emot upp till 10 000 fans om dagen och visar matcherna på enorma skärmar som är 3 552 kvadratmeter stora.

Hotell och superyachter

I Dubais konstgjorda palm-skärgård finns ett hotell ed fotbollstema, där kan de mest hängivna fansen bo och dagligen skjutsas till och från Qatars huvudstad Doha för att se matcher.

Dubais besökare kan även hyra superyachter för tiotusentals amerikanska dollar per natt och se på fotbollsmatcher medan de seglar i Persiska viken.

Väntar sig 300 procent ökning

Förenad Arabemiratens största privata ychtcharterbolag, Xclusive Yachts, erbjuder sin mest överdådiga superyacht med tre däck, skydeck, bar, skylounge, fem hytter och en kock med Michelinstjärna för 20 000 dollar per natt, nästan 214 133 kronor.

“Vi förväntar oss en mer än 300 procents av yachtbokningar i november och december, främst på grund av besökare till världscupen och Qatar som också letar efter fritidsaktiviteter i Dubai,” sade vd Amit Patel till Doha News i oktober, skriver CNBC.

Flygtrafiken ökar rejält

Även flygtrafiken ökar, i mitten av november meddelade Dubais flygplatser att 120 pendelflyg kommer flyga från Dubais flygplats varje dag under tiden VM pågår.

Efterfrågan på privata jetplan ökar också, men i Dubai finns så klart även ett lyxalternativ. Charterbolag för privatjets har sett en ökning i verksamheten och vissa fotbollsfans är villiga att betala extrema summor för att komma till matcher.

Det Dubaibaserade privatjetcharterbolaget Jetex erbjuder två paket, en fullständig privatjettjänst som kostar 240 000 dirham, nästan 682 875 kronor, för upp till 10 passagerare, eller individuella platser som kostar 29 000 dirham, cirka 82 514 kronor, styck.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: 300 miljarder dollar – så ska Qatar lyfta VM

ANNONS
ANNONS
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science.