Dagens PS

Därför försvann plötsligt alla vithajar från sitt habitat

Forskare har löst mysteriet varför alla vithajar plötsligt försvann från sitt habitat i Sydafrika
Forskare har löst mysteriet varför alla vithajar plötsligt försvann från sitt habitat i Sydafrika. (Foto: Pixabay)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 27 sep. 2023Publicerad: 27 sep. 2023

Under flera år hittades döda vithajar på stränder i Sydafrika, alla vithajar hade fått sin lever extraherad med precision.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Plötsligt försvann mystiskt alla vithajar från några av sina mest kända livsmiljöer i Sydafrika, de var bara helt borta, det skriver Insider.

Teorier om massdöd

På stränderna False Bay och Gansbaais i Sydafrika dök under flera år döda vithajar upp utan lever, men plötsligt slutade de simma nära dessa stränder.

“Vithajarnas nedgång var så dramatisk, så snabb, så oerhörd att många teorier började cirkulera”, säger Michelle Jewell, ekolog vid Michigan State University Museum till Hakai Magazine.

Människor började oroa sig för att överfiske, både av vithajarna och av den föda de äter, hade dödat en stor del av vithajspopulationen.

Heather Bowlby, en hajexpert på Fisheries and Oceans Canada, menar att varje gång det sker stora minskningar i populationer i lokala områden är det anledning till oro.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Hajarna flyttade

Nu visar dock en ny studie att hajarna inte alls dött, de har bara bytt miljö för att försöka undvika ett stort problem.

Genom att följa rapporter om människors incidenter med vithajar kunde forskare fastställa att den sydafrikanska populationen av vithajar hade flyttat österut, till Algoa Bay och KwaZulu-Natals kustlinje.

Och vithajarnas flytt har inte alls orsakats av människor utan av späckhuggare. För Michelle Jewell, som inte varit involverad i forskningen, är det inte konstigt.

Var bytesdjur

“Vi vet att rovdjur har stort inflytande på deras bytesdjurs rörelser och användning av livsmiljö, så det här är inte särskilt förvånande. Problemet är att många människor inte är vana vid att tänka på vithajar som bytesdjur”, säger hon till Hakai Magazine.

Genom eliminering kunde forskarna komma fram till att den mest troliga anledningen till att hajarna flyttade var att de ville undvika att attackers av späckhuggare.

Späckhuggarna extraherade vithajarnas, förmodligen välsmakande, lever med precision och i processen dog vithajarna.

“Det här har varit mycket oroande för mig, och det var bra att se bevis på att inte alla har dött”, säger marinbiologen och studiens medförfattare Alison Kock till Hakai Magazine.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Här möts vithaj och människor dagligen Dagens PS

ANNONS
ANNONS
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS

Senaste nytt

ANNONS