Dagens PS

Amerikanerna sviktar i stödet för Ukraina

HIMARS
Amerikanarna sviktar i stödet för inblandningen i kriget i Ukraina. (Foto: TT)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 25 aug. 2022Publicerad: 25 aug. 2022

Amerikanerna sviktar i stödet för Ukraina. Det visar en ny undersökning där enbart drygt hälften vill se att USA fortsätter backa upp Ukraina.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det har gått ett halvår sedan Ryssland invaderade Ukraina och stödet för att USA hjälper Ukraina har redan börjat svikta visar en ny Ipsos-undersökning som släpptes på onsdagen, rapporterar Reuters som har beställt undersökningen. 

Hälften vill se uppbackning

Av de drygt tusen tillfrågade är det 53 procent, eller drygt hälften, som vill se fortsatt uppbackning av USA i Ukraina fram tills att de ryska styrkorna har lämnat territorier som Ukraina anser vara sina. 18 procent uppger att de är emot det. Det är vanligare bland demokrater att stödja USA:s inblandning i kriget, där 66 procent håller med, medan den siffran är 51 procent bland republikaner.

USA fortsätter att pumpa in pengar till nya vapensystem i Ukraina och enligt en amerikansk tjänsteman kommer ett nytt paket på cirka 3 miljarder dollar, eller 32 miljarder kronor, tillkännages inom kort.

En minskande trend

Bland amerikanerna i undersökningen är det 51 procent som tycker att fortsatta vapenleveranser är en bra idé, medan 22 procent ger det tummen ner. Det visar en minskade trend där tidigare undersökningar har visat siffror som backar upp sådana vapenleveranser.

Det finns fortfarande lite stöd hos den amerikanska befolkningen att direkt blanda sig i kriget genom att skicka styrkor till Ukraina, enbart omkring en fjärdedel stöder ett sådant förslag. 43 procent kan dock tänka sig att skicka militär till Nato-länder i närområdet.

Läs även: Levnadsstandarden minskar i Ryssland

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS