Sju fabriker skulle ockuperas av högerdemonstranter i protest mot den nyvalda brasilianska vänsterpresidenten i helgen, och därmed störa försörjningen av olja.

ANNONS

Den tillträdande ordföranden för statliga oljebolaget Petrobras sade på måndagen att man fått satsa hårt på säkerheten de senaste dagarna:

Polisingripande

”Det fanns många rapporter om stora samlingar för att blockera fabrikerna och orsaka bränslebrist. Samtliga försök kunde hindras tack vare underrättelsearbete och stöd från polismyndigheterna i alla delstater”, sade Petrobras ordförande Jean Paul Prates till nyhetssajten Upstream, som rapporterar om olja och energinyheter.

Nu har säkerhetsnivån höjts på samtliga statliga oljeanläggningar.

MISSA INTE: Billigare el men fortsatt hög inflation 2023 [Dagens PS]

Stora protester

I Brasilien har upplopp i huvudstaden och runtom i landet brutit ut i helgen, vilket lett till 1 500 gripna. Högerdemonstranter tog sig in i kongressen, högsta domstolen och senaten där de rivit ut möbler, slagit sönder fönster och saboterat. Det rapporterade Dagens PS om redan på måndagen.

MISSA INTE: 17 döda i Peru under demonstrationerna [Dagens PS]

ANNONS
ANNONS

Terrordåd mot demokratin

På många vis påminner upploppen om Trumpanhängarnas stormning av kapitolium i fjol. Brasilianska medier är överens om att kalla dåden för attacker på demokratin samt terrorism. Om de gripna döms riskerar de mångåriga fängelsestraff.

”En kombination av inkompetens och dålig förberedelse gjorde terrordåden möjliga”, skriver Brasiliens största nyhetssajt Globo.

Den avgående presidenten Jair Bolsonaro själv deltog inte i protesterna och har tidigare tagit avstånd från våldsamma demonstrationer, som han kallar för ”vänstermetoder”.

Fyra anläggningar för olja utsatta

Enligt brasilianska oljeindustrifacket har protester vid fyra raffinaderier ägt rum på måndagen, och polisen uppger att avsikten har varit att störa oljeförsörjningen.

Inga våldsamheter har brutit ut vid anläggningarna. Demonstranterna krävde den nyvalda presidenten Lula da Silvas avgång.

Tre måltavlor till – minst

Brasilien har 19 oljeraffinaderier, och enligt polisen ska demonstranterna rikta in sig på sju av dem för ockupationer och störningar.

Säkerhetsnivån på samtliga statliga oljeanläggningar har höjts med anledning av detta.

ANNONS
ANNONS

Protesterna fortsätter på andra håll i landet, även om demonstrationerna i huvudstaden är upplösta, rapporterar Sveriges Radio.

Läs mer om Brasilien och olja:

Upplopp i Brasilien [Dagens PS]

Oljepriset stiger i januari [Dagens PS]

Lula da Silva skärper tonen om Amazonas regnskog [Dagens PS]