Dagens PS

Början på slutet: Då får alla samma efternamn i Japan

Befolkningskrisen i Japan spiller nu över på efternamnen.
Befolkningskrisen i Japan spiller nu över på landets efternamn.(Foto:Eugene Hoshiko/AP/TT)
Jennie Nysted
Jennie Nysted
Uppdaterad: 04 apr. 2024Publicerad: 04 apr. 2024

Missnöjd med ditt efternamn? Det finns det även de som är i Japan. Ändras inte landets äktenskapslagar är risken dessutom överhängande att alla en dag blir Svenssons.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Kärlekens vägar är outgrundliga. Vi kan inte veta om vår framtida andra hälft kommer att vara en Noah, William eller Liam, eller en Alice, Maja, Vera, som enligt SCB var de vanligaste namnen i Sverige 2021.

Inte heller vilket efternamn vårt hjärtas dam eller prins kan tänkas bära. Än mindre om det är ett efternamn vi kommer vilja byta till när hymnens band väl ska knytas.

Annat är det i Japan.

Här säger nämligen lagen att gifta par måste dela samma efternamn, vilket sakta men säkert tar död på mångfalden i namnfloran.

Alla får heta Sato

Åtminstone om vi ska tro en färsk studie, som nått konklusionen att hela den japanska befolkningen lagom till år 2531 riskerar att bära samma efternamn.

I dag bär närmare 1,8 miljoner människor av Japans 125 miljoner stora befolkning efternamnet Sato – Japans svar på Svensson, eller Andersson om vi ska lita till statistiken.

Nu menar Hiroshi Yoshida, ansvarig för studien och ekonom vid Tohoku-universitetet i Sendai, att detta kan bli alla japaners framtida titel, såvida de restriktiva äktenskapslagarna inte ses över.

En farhåga som Yoshida inte är ensam om.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Färre äktenskap

Till kritikerna sällar sig även andra rättighetsförespråkare. Däribland “Think Name Project”, en grupp som syftar till att bevara mångfalden i japanska efternamn, skriver CNN.

Huruvida det homogena studieresultatet kommer att infrias eller ej hänger nu på Japans stadigt sjunkande äktenskapsfrekvens.

En kris som påverkar såväl Yoshidas beräkningar som landets framtid.

Under 2023 sjönk antal äktenskap i Japan med närmare 6 procent jämfört med året innan. Det blev också året då antalet äktenskap landade under 500 000 för första gången på nittio år.

Samtidigt ökade antalet skilsmässor med 2,6 procent.

Låg fertilitet – färre födslar

Ett dystert resultat som har bäring på landets födelsetal som just nu är rekordlåga.

Nu står Japan inför en svällande äldre befolkning och en krympande arbetsstyrka som ska finansiera pensioner och hälsovård.

ANNONS

Allt medan dödsfallen övertiger födslarna och fertiliteten är låg. Ett skriande hot mot världens fjärde största ekonomi som Hiroshi Yoshidas studie nu sätter fingret på.

“Möjligheten att den japanska rasen dör ut är hög”, skriver han i sin rapport.

Efternamnen är således bara början på slutet.

Läs mer:

Kris i Japan – det föds alldeles för lite barn. Dagens PS.

Dramatisk nedgång i den globala fertiliteten. Dagens PS.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Bostadsmarknad och framtiden för köpare – enligt analytikern

Efter en turbulent period präglad av stigande räntor och sjunkande priser börjar Sveriges bostadsmarknad visa tecken på återhämtning. År 2022 präglades av en kraftig nedgång i både bostadsförsäljningar och priser, till stor del drivet av de ökande räntekostnaderna. Men nu, med signaler om stabilisering och potentiella räntesänkningar framöver, börjar marknaden långsamt hitta tillbaka. Frågan är: […]