Förre brittiske premiärministern Boris Johnson hävdar nu inga av de stora europeiska länderna, till skillnad från honom, trodde på ett ryskt anfallskrig mot Ukraina.

ANNONS

Boris Johnson talar ut hos CNN om attityderna hos staterna i Europa innan Rysslands attack mot Ukraina.

”Det här var en enorm chock … vi kunde se de ryska bataljonens taktiska grupper samlas, men olika länder hade väldigt olika perspektiv, säger Johnson hos CNN.

”Den tyska uppfattningen var i ett skede att om det skulle hända, vilket skulle vara en katastrof, så skulle det vara bättre att det hela var över snabbt och för Ukraina att vika sig”, hävdar Johnson.

”Jag kunde inte stödja det, jag tyckte att det var ett katastrofalt sätt att se på det. Men jag kan förstå varför de tänkte och kände som de gjorde”, tillägger Johnson.

Förnekade in i det sista

Boris Johnson menar att även fransmännen var ”i förnekelse” intill sista stund och att Italiens regering förklarat att de inte kunde ha samma attityd som Johnson mot ett ryskt angrepp eftersom det hade sitt ”massiva beroende” av rysk energi.

Samtidigt påpekar Johnson att när Rysslands invasion var ett faktum förändrades attityderna snabbt.

ANNONS
ANNONS

”Det som hände var att alla – tyskar, fransmän, italienare, alla, Joe Biden – såg att det helt enkelt inte fanns något alternativ. För du kunde inte förhandla med den här killen (Putin). Det är nyckelpunkten, säger den före detta premiärministern och tillägger att ”EU har gjort det briljant” i sin attityd mot Ryssland efter invasionen.

Läs även: Boris Johnson lyfts fram som ny Nato-chef [Dagens PS]