Boris Johnson borde bli näste Nato-chef, tycker flera högt uppsatta medlemmar i det konservativa partiet i Storbritannien.

ANNONS

Nato-chefen Jens Stoltenberg ska lämna sin post i september 2023 och spekulationerna kring vem som kan bli norrmannens efterträdare går heta.

I Storbritannien lyfter högt uppsatta medlemmar i det konservativa partiet fram den nuvarande premiärministern Boris Johnson som en bra kandidat. Johnson har meddelat sin avgång efter att skandaler kring premiärministerns fått det egna partiet att göra revolt. Partiledarstriden om vem som kommer att ta över pågår fortfarande, där tidigare finansministern Rishi Sunak och utrikesministern Liz Truss är de kvarvarande kandidaterna.

Men de finns fortfarande de i partiet som vill se mer av Boris Johnson.

”Folk kommer att diskutera Boris Johnsons arv i åratal, men hans starka stöd för Ukraina efter Rysslands barbari är obestridligt. Om han skulle söka jobbet som Natos generalsekreterare antar jag att han kan använda president Zelenskyj som referens”, säger parlamentsledamoten Mark Francois till Telegraph.

”Boris Johnson har lett västs respons mot Putin. Det var Boris Johnson som åkte till Sverige och Finland och uppmanade ledarna i båda länder att skicka in sina Natoansökningar, vilket de så klart gjorde”, säger den tidigare Brexitministern David Jones. 

Alla håller dock inte med om att det vore en bra idé med Boris Johnson som Nato-chef – skeptiker säger att ett franskt veto är troligt och inte heller i det egna landet är Boris populär bland alla.

ANNONS
ANNONS

”Uppriktigt sagt vill vi inte att Boris Johnson ska kunna förlöjligas mer på den internationella scenen. Han är ett nationellt besvär”, säger Storbritanniens tidigare försvarschef Lord Richard Dannatt. 

Läs även: Kandidaterna som kan efterträda Boris Johnson [Dagens PS]