Dagens PS

Bolsonaro talar till slut: "Spelar enligt reglerna"

Bolsonaro Brasilien
Bolsonaro tar bladet från munnenFoto: TT)
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson
Uppdaterad: 02 nov. 2022Publicerad: 02 nov. 2022

Brasiliens president Jair Bolsonaro avgår efter valnederlaget. Det var oklart om han skulle erkänna valets vinnare, vänsterkandidaten Lula da Silva.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Brasiliens nya president Luiz Inacio “Lula” da Silva höll ett väldigt annorlunda tacktal, jämfört med sin föregångare – den sittande presidenten Jair Bolsonaro. Bolsonaro sade i sitt tacktal för fyra år sedan att “nu ska minoriteten tvingas rätta sig efter majoriteten”.

Da Silvas tal var ödmjukare:

Ett Brasilien

“Jag vet att många inte röstat på mig. Jag ska göra mitt bästa att tjäna även er. Vi är ett Brasilien, inte två”, sade Lula da Silva.

Under valkampanjen har Bolsonaro sagt att valet är riggat, och att han inte kommer acceptera ett valnederlag. Han har också talat om behovet av militärstyre och hånat sin politiske motståndare.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Tyst från presidenten

Det är bara de sista i en rad av skandaler som Bolsonaro dragit på sig under sin mandatperiod vid makten.

Efter valet var det därför inte säkert att han skulle acceptera valresultatet.

I två dagar var det tyst från presidentpalatset. Därför har många varit rädda för att att Bolsonaro ska försöka ogiltigförklara valresultatet och suttit kvar vid makten. Men så blir det inte nu, berättar Bloomberg.

Investerarna lugna igen

Han erkänner sig inte direkt besegrad i talet. Men han meddelar att han kommer följa grundlagen och påbörja ett maktskifte.

Nu kan investerare, marknaden och domstolarna vara lugna i sin övertygelse att maktskiftet inte blir stökigt, skriver Bloomberg.

ANNONS

“Jag spelar enligt reglerna”

“Jag har alltid stämplats som odemokratisk, men till skillnad från mina politiska motståndare har jag alltid spelat enligt reglerna”, sade Bolsonaro i ett tal från presidentpalatset, rapporterar Bloomberg.

Protester från höger

Han bad också de som stödde hans valkampanj och som blockerat stora motorvägar genom landet med lastbilar, att sluta med det.

“Det är vänstermetoder”, sade högerpolitikern Bolsonaro.

Läs mer om Brasilien:

Protester efter Lulas valseger

Brasilianska bolag faller efter valseger

ANNONS
ANNONS
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

ANNONS

Senaste nytt

ANNONS