Omkring 300 motorvägar i 23 av Brasiliens delstater blockerades av lastbilschaufförer och andra anhängare till Bolsonaro, i protest mot Lulas valseger.

ANNONS

Efter att Luiz Inacio Lula da Silva nu vunnit Brasiliens presidentval med knapp marginal har allmänheten väntat på ett resignationstal av den sittande presidenten.

Men det har inte kommit. I stället håller Jair Bolsonaro allmänheten och medierna på halster. Bolsonaro antas komma med ett skriftligt uttalande under tisdagen, skriver Bloomberg.

Redan innan valet hölls hotade Bolsonaro dessutom med att ogiltigförklara utgången, vilket gör omgivningen extra uppmärksam på hur utvecklingen nu kommer att bli.

Det har också kommit uttalanden som tyder på att han är beredd att gå i spetsen för en militärkupp. Men så långt tror de flesta inte att presidenten är beredd att gå för att behålla sin post.

Lula möter motstånd efter jämnt val

Alexandre de Moraes, ledamot i Brasiliens högsta domstol, har beordrat den federala trafikpolisen att ta kontroll över situationen och hotat med dryga böter.

Lastbilschaufförerna är en yrkesgrupp med särskild sympati för Bolsonaro, delvis på grund av deras prioriterade fråga: bränslepriser.

De är också betydelsefulla eftersom transporter är nödvändiga för att hålla ihop Brasilien som federation. Den centrala fackföreningen för yrkesförare tar emellertid avstånd från aktionen.

Brasiliens kongress och dess valutskott har erkänt utgången av valet, och flera internationella ledare har redan gratulerat Lula. Även om Bolsonaro inte stoppar övergången, så kan hans tystnad skada processen.

En tweet om Brasilien sista uttalandet

Man brukar hålla en ceremoni som markerar maktväxlingen. Vanligtvis brukar också ett 50-tal tjänstemän i den nya administrationen då få möta de avgående och utbyta viktig information.

ANNONS
ANNONS

Det enda som hittills har kommit ut från kretsen kring Bolsonaro är en tweet från hans son Flavio. I den tackade han sin fars supportrar och bekräftade att familjen inte ger upp om Brasilien.

Analytikern Thomas Traumann är baserad i Rio de Janeiro. Han skriver att ”Bolsonaro kommer att använda de kommande två månaderna för att försvaga Lulas administration från början.”

Läs också:

Brasilien får ny president – comeback för Lula [Dagens PS]