Luiz ”Lula” da Silva firas på gatorna av glada sympatisörer som ny president i Brasilien. Men det gör inte börsnoterade bolag från samma land, som föll i New York, London och Tokyo på måndagen.

ANNONS

Efter nattens rysare blev det en rejäl baksmälla för de brasilianska börsnoterade bolagen. Aktier och fonder föll tungt på måndagen efter att det stod klart att det blir regeringsbyte i Sydamerikas största och folkrikaste land Brasilien.

Vänstern vann i Brasilien

Vänsterpolitikern Luiz Inácio Lula da Silvas seger i söndagens presidentval i Brasilien utlyste Kurserna för brasilianska aktier och fonder föll tungt i London, Paris, Tokyo och New York på måndagen.

Exempelvis föll oljebolaget Petrobras fyra procent i Wall Street. Det rapporterar Dagens Industri.

São Paulo – Lulas och ekonomins hemstad

I Lulas hemstad São Paulo, som är Brasiliens största ekonomiska nav, var börsen dock oförändrad. Där vann han med övervägande majoritet och investerarna var där troligen inställda på maktskiftet.

Da Silva har redan suttit två mandatperioder som president i landet, 2003 till 2010, och var en tippad favorit. Men under valets andra omgång har avståndet mellan de två kandidaterna – Arbetarpartiets Lula da Silva och högerns Jair Bolsonaro, minskat och på söndagen såg det ut som att vem som helst hade kunnat vinna.

ANNONS
ANNONS

Volatila marknader i Brasilien framöver

”Segern för Luiz Inácio Lula da Silva var allmänt väntad, även om marknaderna sannolikt kommer att vara volatila under de kommande dagarna och veckorna”, säger Edward Glossop, tillväxtmarknadsekonom på brittiska investmentbolaget Abrdn i en kommentar, rapporterar Dagens Industri.

Inte erkänt valförlusten

Den sittande president Bolsonaro har ännu inte medgett valförlusten, rapporterar lokala medier. Luiz Inácio Lula de Silva segrade med en överraskande liten marginal. Han fick 50,9 procent av rösterna mot president Bolsonaros 49,1 procent.

”Alla ögon kommer att riktas mot Lulas utnämningar inom sitt ekonomiska team. Med bräckliga globala marknader finns det en god chans att han väljer ett ortodoxt ekonomiskt team för att bibehålla skeppet stadigt”, säger Edward Glossop.

Svår balans för ny regering

Han varnar för att Lula får svårt att både blidka investerarna och samtidigt de som väntar sig dyra vänsterreformer.

”Utnämningar av personer från yttersta vänstern eller sådana som sympatiserar med saker som slösaktig finanspolitik och kapitalkontroller skulle sannolikt utlösa en kraftig åtstramning av de lokala finansiella förhållandena.”

ANNONS
ANNONS

Läs mer om Brasilien:

Stor comeback – Lula da Silva vinner valet i splittrat Brasilien [Dagens PS]

Kommer Bolsonaro göra som Trump? [Dagens PS]