Biden: Kinas problem minskar hotet mot Taiwan

Uppdaterad: 11 sep. 2023Publicerad: 11 sep. 2023
Joe Biden
USA:s president Joe Biden tror inte att Kina tänker invadera Taiwan i nuläget. (Foto: TT)

Kinas ekonomiska problem minskar hotet mot Taiwan eftersom jätten har annat att tänka på än en invasion. Det menar president Joe Biden som har träffat Kinas premiärminister Li Qiang.

ANNONS
ANNONS

De båda träffades på G20-mötet i New Delhi och diskuterade bland annat “stabilitet” mellan USA och Kina, berättar Reuters.

Biden uppger att Kina har stora problem som hög ungdomsarbetslöshet och inom fastighetssektorn, och presidenten beskriver det hela som en “kris” där Xi Jinpings “ekonomiska plan inte fungerar”.

Kina invaderar inte Taiwan

Det dystra ekonomiska läget kan dock ge andrum för konflikten med Taiwan, eftersom Xi Jinping i nuläget har annat att tänka på menar Biden.

“Han har händerna fulla just nu.”

Så även om läget kring den kontroversiella ön har spänts på sistone så är det bara vapenskrammel i Bidens ögon där Kina “förmodligen inte har samma kapacitet som tidigare” på grund av det tuffa ekonomiska läget.

ANNONS
ANNONS

Vill ha bra relation mellan USA och Kina

Samtidigt vill USA har en bra relation där handeln mellan länderna står högt på Bidens dagordning. Nyheten om att kinesiska statsanställda inte får använda Iphones på jobbet och att Apple därmed får sig en rejäl törn är ett exempel på saker som Joe Biden måste ta tag i så snabbt som möjligt.

“Jag tänker se till att vårt samarbete blir bra igen.”

På hemmaplan står Biden inför en omvalskampanj nästa år där väljarna vill se en ledare som kan hantera ekonomin och inflationen. De senaste siffrorna ger medvind för presidenten eftersom ekonomin i USA växte med drygt två procent förra kvartalet.

Läs även:

Nytt mardrömsras i Kinas ekonomi

Här är Kinas svar på USA:s exportembargo

ANNONS
ANNONS
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.