Mysteriet med Kinas försvunna försvarsminister

Uppdaterad: 15 sep. 2023Publicerad: 15 sep. 2023
Kina
Kinas förvarsminister Li Shangfu har gått upp i rök, men ryktena cirkulerar. (Foto: TT)

Vart har Kinas försvarsminister tagit vägen? Inget vet med säkerhet och spekulationerna är i gång i västerländska medier.

ANNONS
ANNONS

Enligt vissa internationella medier är Kinas försvarsminister föremål för en utredning om korruption, samtidigt funderar en amerikansk toppdiplomat om Li Shangfu sitter i husarrest.

Klart är att han missat flera viktiga möten under sin flera veckor långa frånvaro, däribland med ledare för både Vietnams och Singapores försvar, berättar Reuters.

Senast 65-årige Li Shangfu syntes till var i Peking den 29 augusti.

Kina: Inga kommentarer

Landets försvarsdepartement har inte kommenterat händelsen med försvarsministerns mystiska försvinnande som följer på Kinas byte i juli av utrikesminister Qin Gang, som det också inte fanns ett spår av under lång tid innan det stod klart att han suspenderats från sin ministerpost.

Bland experter väcks många frågor kring Kinas bristande öppenhet som rör de högsta ledarna då landet tampas med en avmattning i ekonomin.

“Utbudet av spekulationer visar den stora osäkerheten i Kinas (Folkrepubliken Kina) system för närvarande”, säger Ja Ian Chong, forskare vid National University of Singapore, enligt BBC.

För Kina kan gåtan med den försvunne försvarsministern ställa till problem, menar Wen-Ti Sung, statsvetare vid Australian National University.

“Andra länder kommer att undra något så grundläggande som vems nummer de ska ringa när de vill upprätta militära dialoger med Kina”.

Läs även: Biden: Kinas problem minskar hotet mot Taiwan Dagens PS

ANNONS
ANNONS
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.