Dagens PS

Strid om vargarna i Europa – EU-toppen tar jägarnas parti

Varg
Den växande vargstammen i EU har orsakat strid mellan jaktivrare och naturvårdare. (Foto: HEIKO JUNGE/NTB/TT)
TT Nyhetsbyrån
TT Nyhetsbyrån
Uppdaterad: 19 juli 2024Publicerad: 19 juli 2024

Vargen är tillbaka i Europa – och skapar kontroverser och strid mellan vargmotståndare och naturvårdare. Stammen har växt rejält de senaste åren och kraven på jakt har ökat. Nu verkar det som om jaktivrarna har stöd av EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Förra året dödade vargar hennes ponny Dolly i sin inhägnad i norra Tyskland. I kommissionen försäkrar man att det inte handlar om en personlig vendetta från von der Leyens sida, men det är uppenbart att attacken förde upp vargfrågan på den högsta nivån i kommissionen.

Några månader efter ponnyns död varnade von der Leyen för att “koncentrationen av vargflockar i vissa regioner i Europa har blivit en riktig fara särskilt för tamdjuren”. Samtidigt har kommissionen bett EU:s medlemsstater att ändra vargens hittillsvarande skyddsstatus från “strikt skyddad” till bara “skyddad” vilket innebär att det troligen blir lättare att få tillstånd till jakt på djuren.

20 000 vargar

Vargen finns nu i 23 EU-länder med en total population på 20 300 djur, vilket är mer än tre gånger så många som i mitten av 1970-talet då arten var som mest tillbakapressad och helt utrotad från västra och centrala Europa. Nu strövar vargar runt i länder som Danmark, Belgien och Nederländerna dit ingen förväntade sig att arten någonsin skulle komma tillbaka.

Frankrike har nu en stam på över 1 000 vargar och Tyskland har ännu fler, cirka 1 400. I Italien finns 3 300 vargar, varav några har etablerat sig nära Roms förorter. I Sverige är arten sällsyntare – enligt senaste beräkningen omfattar stammen 375 djur, en minskning jämfört med året innan då 450 vargar räknades in.

Varnar för missbruk

Oron växer nu bland naturvårdare och vargvänner för att arten ska bli utsatt för lika hård jakt som en gång ledde till att den nästan blev utrotad.

“Om vi försvagar skyddet kommer det att bli möjligt att jaga vargar utan några starka skäl och det öppnar för alla möjliga former av missbruk”, säger Guillaume Chapron, fransk vargforskare, verksam vid Grimsö forskningsstation i Bergslagen i Sverige.

Luigi Boitani, professor i zoologi vid universitet i Rom och vargforskare sedan länge, anser att fokus borde ligga på att förhindra attacker på tamdjur med hjälp av stängsel och vakthundar – inte på att skjuta vargar.

ANNONS

Han påpekar också att de skador som orsakas av vildsvin och hjortar är långt kostsammare än de eventuella skador som vargarna åstadkommer.

ROLAND JOHANSSON/TT

Fakta: Varg

TTTT

Vargen (Canis lupus) är det största hunddjuret. Arten förekom ursprungligen över nästan hela norra halvklotet men har utrotats i många områden. Den största stammen finns i Kanada som har cirka 60 000 vargar. I Ryssland finns, enligt osäkra beräkningar, cirka 45 000 vargar. Den totala världspopulationen har uppskattats till 200 000-250 000 vargar.

Källa: IUCN

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
pension
Spela klippet

Experten: Så får du högre pension, genom att sänka din lön

Att sänka sin lön för att få en högre pension kan låta bakvänt, men det handlar om smart planering. Felicia Schön är privatekonom på nätbanken Avanza. ”Det finns några mindre välkända knep man kan ta till”, säger hon i videoklippet ovan. MISSA INTE: Äldrefällan: Bankens knep för att komma åt din tjänstepension Så får du […]