Karlshamns oljekraftverk används nu för att generera el i Sverige – redan i september. Normalt sett används det bara kalla vinterdagar.

ANNONS

Elpriset i Sverige slår rekord – och läget är lika ansträngt i Europa. Storbritannien har det kanske svårast, där är elpriserna 20 gånger högre än i Sverige och flera gasleverantörer i landet har tvingats stänga ned verksamheten, vilket Dagens PS rapporterat om.

I reserven sedan 1980-talet

Sedan 1980-talet har oljekraftverket i Karlshamn fungerat som reservkraftverk på vinterhalvåret, i den så kallade effektreserven. Men under septemberveckorna 36 och 37 har man eldat i oljekraftverket på ägaren Unipers begäran. Under vecka 36 startades det ena blocket, och under vecka 37 startades även det andra blocket med en total effekt på 662 MW.

”Överlag har elpriserna stigit under en ganska lång period till följd av höjda priser på utsläppsrätter och stigande bränslepriser. Mest ansträngande just nu är de höga priserna på naturgas som väntas i vinter”, säger Christian Holtz, elmarknadsanalytiker på det nystartade företaget Merlin & Metis till Ny Teknik.

”Längst ut i änden”

Att det eldas i oljekraftverk redan nu bådar inte gott inför vintern, enligt chefen på kraftverket i Karlshamn.

”Det är anmärkningsvärt att man använder sig av en anläggning som är längst ut i änden för att producera elenergi en septembermånad när södra Sverige har relativt höga temperaturer och lasten är 15 000 MW, när den kan överstiga 25 000 MW en kall vinterdag. Redan nu behöver man använda den här resursen för att balansen ska gå ihop”, säger Henrik Svensson, kraftverkschef för Karlshamnsverket till Ny Teknik.

”Man får gå tillbaka till 2010 för att hitta motsvarande produktionsvolymer som vi har haft under de här senaste två veckorna. Och 2010 körde vi på vintern, när det var kallt ute. Nu har vi gjort det i september, när det är varmt ute”, säger Henrik Svensson.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Elpriset slog rekord: ”Väldigt, väldigt dyrt” [Dagens PS]

Läs även: Prischock väntar på energi i Europa: ”Inte ens börjat än” [Dagens PS]