Dagens PS

Prischock väntar på energi i Europa: "Inte ens börjat än"

Prischock energi
Elpriserna är på rekordnivåer i Europa - och ett ännu värre läge kan vänta. (Foto: TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 02 jan. 2022Publicerad: 07 sep. 2021

Kostnaderna på naturgas och el stiger till rekordnivåer i Europa, och Bloomberg varnar för en prischock på energi för konsumenterna. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Priserna på energi i Europa, från Storbritannien till Tyskland till Sverige, är på rekordhöga nivåer – både på kort och lång sikt, skriver Bloomberg.

Tidningen noterar också att el aldrig varit dyrare än nu i Storbritannien. Terminskontrakten för naturgas i Storbritannien och Nederländerna är också på rekordnivåer – precis som kontrakten på den största elmarknaden i Europa, Tyskland, gällande 2022.

Ryssland säljer hellre till Asien

Varmt väder och låga vindhastigheter begränsar förnybara energikällor, samtidigt som lagren av naturgas är rekordlåga efter en hård vinter på kontinenten. Den största leverantören Ryssland har också valt att hellre sälja gas till Asien än att låta Europa bygga upp sina lager.

Den egna produktionen har också haft problem, med flera stopp som stoppat flödena från Nordsjön. Gaspriserna är så höga att handlas högre än oljan, vilket är ovanligt.

Effekten blir därför att Europa använder sig av mer kol och olja för att generera elektricitet och värme. Priset på kol är upp 70 procent i Europa det senaste året, och utsläppen av koldioxid och andra växthusgaser är också på rekordnivåer, skriver Bloomberg.

“Mycket stram vinter”

Priserna stiger redan kraftigt – och då är vi fortfarande på sommarhalvåret.

ANNONS

“Problemet har inte ens börjat än. Europa kommer att möta en mycket stram vinter”, säger Julien Hoarau, chef på EnergyScan, analysenheten på det franska elbolaget Engie SA.

Citigroup uppskattar att de höga gas- och elpriserna kan leda till en prisökning på runt 20 procent på en vanlig elräkning hos konsumenterna. En riktigt hård vinter, som den 2018, kan ge en rejäl prischock på energi.

“Energifattigdomens spöke kan falla snabbt över hela Europa i vinter”, noterar Citigroups analytiker Alastair Syme.

Läs även: Rekordhögt pris på el väntas fortsätta

Läs även: Vattenfall: Tvingas stänga av kärnkraft i Sverige

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS