Dagens PS

Marinchefen: "Den eviga freden kommer inte"

Marinchef Ewa Skoog-Haslum svarar på säkerhetsfrågor i en intervju med Jesper Börjesson. (Foto: Rejlers Play)
Marinchef Ewa Skoog-Haslum svarar på säkerhetsfrågor i en intervju med Jesper Börjesson. (Foto: Rejlers Play)
Innehållspartner – Rejlers
Innehållspartner – Rejlers
Uppdaterad: 20 juli 2023Publicerad: 30 sep. 2020

Under 2020 utsågs Ewa Skoog-Haslum till Marinchef och blev därmed den första kvinnan någonsin på en så hög post i Försvaret. Jesper Börjesson ställer frågor om den höjda beredskapen runt Östersjön. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Trots den historiska händelsen känner sig Ewa Skoog-Haslum redan varm i kläderna och säger att hon tänker inte på det lika mycket som andra gör. Att det tagit så lång tid innan en kvinna utsetts till en så hög position tror hon beror på flera anledningar, bland annat att samhället inte varit redo. Men hon trycker på att det går framåt, om än sakta.

Uner många år hade Försvaret en mer internationell roll där de hjälpt till på platser det behövts. Nu har det svängt, mycket i takt med säkerhetsläget runt Östersjön.

“ är mycket mer allvarlig i dag, än vad den har varit på länge. Vi har varit i ett moln av att vi trodde att den eviga freden skulle komma. Det har vi insett nu att det gör den inte.”

Ökad aktivitet – inget konstigt

Det syns mer aktivitet runt Östersjön. Inte bara Ryssland, utan andra länder är på plats och visar upp sig. Nyligen övade Ryssland utanför Gotlands kust.

“Det här är inget konstigt för oss i marinen. Vi har den här sömlösa övergången mellan övning och insats hela tiden. Vi är alltid redo. Att andra nationer övar i Östersjön är ingenting konstigt. Jag tycker det är en rätt respektfull nivå just nu i Östersjön, men allvarligt är att det är väldigt oförutsägbart. Vad som helst kan hända, och det är därför vi måste vara där.”

Läs mer: Säkerhetschefen: ”Sverige har varit fullständigt naiva”

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS