Dagens PS

Metalljätten sågar vd-kollegornas miljöplaner

Boliden
Gruvbolaget Boliden bildades 1924. (Foto: TT)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 21 dec. 2020Publicerad: 21 dec. 2020

Företagen lovar sänkta utsläppsnivåer – men ofta 20-30 år fram i tiden. Nu kritiserar Bolidens Mikael Staffas vd-kollegornas beslut och ifrågasätter hur bolagen kan planera så långt fram i tiden.

ANNONS
ANNONS

2020 är året då många storbolag och regeringar runt om världen lovar minskade utsläpp. Hållbarhet tvättar företagens image  – och grönt är en färg som lyser starkt på börsen. Men ofta handlar det om satsningar – som ligger några decennier framåt i tiden.

Helt oförklarligt, menar Mikael Staffas.

”Vi vill inte ha ett mål till 2045 eller 2050 när det enda som är säkert är att jag har gått i pension och kanske dött”, säger han, till Di.

Inom 10 år

Boliden har inte utlovat miljöplaner långt fram i tiden. Istället ska bolaget sänka koldioxidintensiteten med 25 procent inom de närmaste 10 åren. Målet, som började gälla redan förra året, innebär minskade utsläpp i rena siffror – med 40 procent till 2030.

Mikael Staffas uppmanar andra företagsledare att sätta upp utsläppsminskningar inom en rimlig tidsram. Enligt honom handlar det om att cheferna vill ge sig själva  ansvarsfrihet – genom att sätta upp mål flera decennier i framtiden.

“Du ska ha ett mål som du kan hållas ansvarig för”, säger han.

Gruv- och smältverksbolagets verksamheter släppte förra året ut knappt en miljon ton koldioxid – betydligt bättre än andra råvarubolag – vilket beror på att förädling av koppar och nickel kräver inte samma koldioxidutsläpp som stålverkens masugnar.

ANNONS

Minska ytterligare

Mikael Staffas tror att Bolidens utsläpp kan minska ytterligare och närma sig en nollvision.

“För att vi ska sänka utsläppen till noll, så måste alla processer och alla vägtransporter vara noll. Det är nog fullt möjligt, men exakt hur det ska gå till efter 2030 ska vi nog räkna ut då. Det viktigaste nu är att vi når målet om 40 procent”.

Läs mer: Greenpeace: Myt att utsläppen minskar – får mothugg

 

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

ANNONS
Egen rådgivning för egenföretagare

Egen rådgivning för egenföretagare. För dig som är egenföretagare ser vardagen och arbetslivet lite annorlunda ut jämfört med en anställd. Därför har Unionen Egenföretagare en speciell medlemslinje för egenföretagare.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS