Din diet är sannolikt en av dina största källor till klimatutsläppen. Men vad kan du göra för att äta mer hållbart? The Atlantic tipsar om ett antal saker alla borde tänka på gällande mat och hållbarhet. 

ANNONS

Livsmedelsproduktionen står idag för ungefär en fjärdedel av världens växthusgasutsläpp. Enligt forskare kommer det vara omöjligt att stoppa den globala uppvärmningen utan att förändra vad vi äter. 

Sluta slösa mat och ät mindre kött

Experter på klimatförändringen och hållbart jordbruk menar att det finns två saker alla kan göra för att äta mer hållbart och därmed rädda planeten – sluta slösa mat och äta mindre kött. 

Enligt den ideella organisationen Raze spelar andra åtgärder som att återvinna, byta till LED-belysning och hybridfordon samt att fixa solpaneler till taket mycket mindre roll än att få människor att dra ner på matsvinnet och äta mer grönt.

Använd dina sinnen

Men hur ska man lyckas med att sluta slösa mat i onödan? Till att börja med kan man som konsument våga bortse från utgångsdatum om produkterna fortfarande ser bra ut och luktar fräscht. 

Enligt data slängs majoriteten av världens mat på grund av misstolkade utgångsdatum. “Använd dina sinnen”, säger Yvette Cabrera från Natural Resources Defense Council.

ANNONS
ANNONS

Tänk “gammeldags”

Man kan också börja att äta lite mer som människor har gjort under svåra kristider, som Depressionen. Enkla regler som att äta upp rester och inte servera för stora portioner kan göra enorm skillnad.

Och innan du springer iväg till mataffären, se efter vad som redan finns i kylen så att ingen onödig mat köps. Ofta kan man utnyttja saker man redan har hemma.

Det allra viktigaste

Många tror att det räcker att äta säsongsanpassad och lokal mat, men det viktigaste att tänka på som spelar allra mest roll är helt enkelt att äta mindre kött. 

Michael Clark, forskare på Oxford University, menar att kött är dåligt av två anledningar. För det första krävs det oerhört mycket för att föda upp kossor. För det andra producerar kossor metan under matsmältningen, vilket andra djur inte gör. 

Clark tipsar slutligen om att börja delta i “Meatless Monday” som ett sätt att börja få in vanan att äta mer vegetariskt. 

ANNONS
ANNONS

Läs hela artikeln på The Atlantic.

Läs mer: ”Ett dyrare vin kommer inte göra dig lyckligare”