Dagens PS

“Ett dyrare vin kommer inte göra dig lyckligare”

Flaska vin
En dyrare flaska vin, gör dig inte lyckligare, enligt experten. (Foto: Unsplash)
Hannah Bill
Hannah Bill
Uppdaterad: 17 juni 2021Publicerad: 17 juni 2021

Citatet om en flaska vin kommer från dansken Meik Wiking, som i dag är en av världens största experter på välmående och mental hälsa. Men frågan är, vad gör människor lyckliga? 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Wiking berättar för The Guardian att han slutade på sitt jobb och förändrade hela sin livsstil efter att ha läst FN:s årliga World Happiness Report. Rapporten fick honom att inse att världen behöver mer forskning kring just lycka. 

”Jag tänkte, du kan fortsätta arbeta här, fastän du inte särskilt passionerad, eller så kan du prova den här galna idén och se vart det går. Först var det bara jag, en risig bärbar dator och en bra idé”, berättar Wiking.

I dag är Wiking vd över Happiness Research Institute i Köpenhamn, som grundades 2013 med målet att inspirera människor till att se på lycka som något vetenskapligt. Företaget har nu 10 anställda analytiker som undervisar organisationer runt om i världen om mental hälsa.

“Varför inte mäta lycka?”

Wiking, som även skrivit de populära böckerna Happy Moments och The Little Book of Hygge, förklarar att det är svårt att kvantifiera lycka, men inte omöjligt. “Vi mäter många saker som är subjektiva, som stress, ensamhet och depression. Så varför inte även lycka?”

För att göra detta har Wikings analytiker bland annat frågat ut människor om deras mående under pandemin. Det visade sig att folk generellt känner sig något mindre glada från dag till dag, men att deras känsla av mening har ökat. Många berättade också att de till och med känner sig mer lyckliga och tacksamma på grund av pandemin. 

Universella källan till lycka

Wiking är inte förvånad av resultaten. Pandemin har trots allt inneburit att vi bland annat slipper långa pendlingar till jobbet och får spendera mer tid hemma med familj. “Att samlas kring matbordet med sina nära och kära är kanske fortfarande den mest universella källan till lycka.”

ANNONS

Han kommenterar också den påstådda relationen mellan pengar och lycka, och menar att pengar inte verkar leda till mer lycka utan snarare att man kan bli olycklig om man är utan pengar. 

Enkla nöjen segrar

“Om du redan tjänar bra med pengar och sedan tjänar 2 000 extra köper du kanske en dyrare flaska vin men det spelar i slutändan ingen roll”, säger Wiking. 

Men vad gör då människor lyckliga? Enligt Wiking är det de enkla nöjena som segrat under pandemin, saker som är tillgängliga för alla. ”Du kan inte åka på exotiska semestrar eller gå till fina restauranger, men du kan vara ute i naturen.”

Ultimata rådet

Wikings slutliga råd till alla som söker mer lycka i sitt liv är följande, “Om du känner att du endast ligger på en femma ut av tio möjliga lyckopoäng, fråga dig själv vad som skulle lyfta dig till en sexa.”

“Hemligheten är att det inte finns någon hemlighet”, säger han, och menar att det enda vi kan göra är att våga fråga oss själva vad som skulle kunna göra oss mer lyckliga.

Läs mer: Finland lyckligaste landet i världen som vanligt – Dagens PS 

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS