Dagens PS

Greta Thunberg sågar politiker igen: "30 år av bla bla bla"

Greta Thunberg
Greta Thunberg på klimatkonferensen i Milano, Italien. (Foto: TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 28 sep. 2021Publicerad: 28 sep. 2021

Greta Thunberg hade sin vana trogen hårda ord att rikta mot världens ledare på en förberedande konferens inför FN:s stora klimatmöte. “30 år av bla bla bla”, säger hon bland annat.

ANNONS
ANNONS

Den svenska klimataktivisten Greta Thunberg är en av 400 klimataktivister från 180 länder som just nu samlas i Milano, Italien för en tredagarskonferens, Youth4Climate. De ska plocka fram rekommendationer till det stora FN-mötet om klimatet som inleds den 31 oktober i Glasgow, Skottland.

“Tomma ord och löften” 

Men Greta Thunberg var inte särskilt nöjd med att ha blivit bjuden till Italien. Hon kräver en större roll för unga under FN:s stora klimatmöte.

“De plockar några russin ur kakan av unga och bjuder in oss för att låtsas att de lyssnar på oss. Men de lyssnar uppenbarligen inte på oss. Titta bara på siffrorna. Utsläppen stiger fortfarande. Forskningen ljuger inte”, säger hon enligt Associated Press (länk till Bloomberg). 

“Ledare gillar att säga ‘Vi kan göra det’. Uppenbarligen menar de det inte. Men det gör vi”.

”Det här är allt vi hör från våra så kallade ledare: Ord. Ord som låter bra men hittills har inte lett till något. Våra förhoppningar och drömmar drunknar i tomma ord och löften. Naturligtvis behöver vi konstruktiv dialog, men de har nu haft 30 år av bla, bla bla. Och vart har detta lett oss?”, säger Greta Thunberg.

Ministern ser framsteg

Roberto Cingolani, minister för ekologisk omställning i Italien och värd för konferensen i Milano var mer positiv. Han pekade på att en rad länder som USA, Kina, Turkiet och Sydafrika höjt sina klimatambitioner den senaste tiden vilket ökat hoppet om en positiv FN-konferens i Glasgow.

ANNONS

”Det här är bra steg. Det betyder att saker de går i rätt riktning. … Jag förväntar mig aldrig kvantsprång i denna gigantiska operation på världsnivå. Men indikatorerna är alla bra”, säger Roberto Cingolani.

Läs även: Greta Thunberg om EU:s gröna deal: ”Minst sämst”

Läs även: Löfven sågas av Greta Thunberg: ”Krisinsikten är i princip noll”

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS