Dagens PS

Exxon-lobbyist erkänner greenwashing – vd chockad

Dagens PS
Dagens PS
Uppdaterad: 23 nov. 2021Publicerad: 04 juli 2021

En lobbyist för Exxon Mobil erkänner i en inspelad intervju att företaget gör greenwashing då de offentligt stöder en koldioxidskatt endast för signalvärdet. Internt tror de att den aldrig kommer att införas.

ANNONS
ANNONS

Den brittiska kanalen Channel 4 sände den inspelade intervjun med lobbyisten Keith McCoy i onsdags. Filmen kom från Greenpeace, som hade kontaktat McCoy under sken av att vara rekryterare som ville headhunta honom.

De lyckades övertyga honom och hans kollega, Dan Easley, att ställa upp i var sin Zoom-intervju. Där pratade de öppet om Exxon Mobils PR-strategier.

I intervjun förklarar McCoy varför Exxon offentligt stöder införande av en koldioxidskatt. ”Det finns ingen aptit för den. Den kommer aldrig att gå igenom,” säger McCoy i intervjun. ”Och cynikern inuti mig säger, vi vet redan det. Men det ger oss något att skylta med.”

Skäms att han föll för bluffen

Det McCoy refererar till är den kampanj för koldioxidskatt som Exxon Mobil startade 2018. Då stoltserade Exxon Mobil med att de investerade 1 miljon dollar över 2 år för att påverka USA:s Congress att införa en federal koldioxidskatt.

Detta är cirka 4 procent av deras lobbyistbudget, som ligger på 12 miljoner dollar årligen.

McCoy svarar i ett inlägg på LinkedIn att han skäms över sina kommentarer och att han föll för Greenpeaces bluff.

Vd fördömer intervjun

ANNONS

Darren Woods, vd för Exxon Mobil, går ut med ett pressmeddelande där han tar avstånd från kommentarerna om greenwashing.

”Vi fördömer dessa påståenden” skriver Woods och fortsätter, ”Vi blev chockade av dessa intervjuer och vi står fast våra åtaganden att jobba på att hitta lösningar på klimatförändringar.”

McCoy och Easley berättar även att de har jobbat med President Bidens storsatsning på 2.000 miljarder dollar för att modernisera USA:s infrastruktur. De förklarar hur de lobbade för att få bort stora klimatsatsningar och förslag på höjda bolagsskatter ur infrastrukturpaketet.

 

Läs även: Lundin Energy totalsågas – säljer ”koldioxidneutral” olja

Läs också: EU slopar utsläppsrätter – Grycksbo Pappersbruk tappar miljonstöd

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS