Grycksbo Pappersbruk utesluts av EU:s handel med utsläppsrätter, trots att bruket inte använder fossila bränslen längre. Det kan innebära uteblivna inkomster på 130 miljoner kronor de kommande åren.

ANNONS

Grycksbo Pappersbruk i Dalarna släpper inte ut någon fossil koldioxid sedan man invigde sin biobränslepanna 2009. Trots det får Grycksbo Pappersbruk, som ägs av Arctic Paper, inte delta i EU:s handel med utsläppsrätter – eftersom bruket inte har haft några koldioxidutsläpp under den förra referensperioden.

Något som Michael Fejér, vd för Arctic Paper Grycksbo, beskriver som ”helt galet och ger helt fel incitament”.

”Problemet är att konkurrenter till oss, som inte är lika klimatvänliga, får fortsatt tilldelning. Det blir en väldig snedvridning av konkurrensen”, säger han till Di.

Går miste om stora summor

Eftersom Grycksbo Pappersbruk inte har egna utsläpp har bolaget kunnat sälja vidare sina utsläppsrätter – vilket nu kommer göra att kassan sinar rejält.

Michael Fejér uppskattar att det rör sig om 130 miljoner kronor under den kommande femårsperioden.

ANNONS
ANNONS

”De pengarna hade vi kunnat använda på ett konstruktivt sätt för att ytterligare investera i klimatvänlig teknik”, säger han vidare och beskriver det som ett ”ogenomtänkt beslut av EU-kommissionen”.

Han förklarar att incitamentet nu blir att fortsätta elda med fossila bränslen – eftersom tilldelningen av fria utsläppsrätter baseras på de tio procent av företagen som är mest klimatvänliga.

Konkurrenter kan släppa ut mer

När Arctic Paper, som inte har några fossila koldioxidutsläpp, tas bort från systemet så höjs riktmärket – vilket innebär att konkurrenterna då istället kan släppa ut mer CO2.

Arctic Paper Grycksbo har överklagat till EU-domstolen och vill dra med sig den svenska regeringen i frågan.

”Regeringen kanske inte bryr sig så mycket om oss som företag, men den principiella frågan borde vara viktig”, säger Michael Fejér.

ANNONS
ANNONS

Läs mer: Arctic Paper köper Grycksbo