Experter befarar att en varselvåg kan drabba svenska företag i spåren av fraktkaoset och nu höjs kraven på att regeringen agerar.

ANNONS

”Vi hade möte med näringsdepartementet i mitten av förra veckan och framförde våra krav. De lyssnade men jag fick en känsla av att det blev förvånade över allvaret i situationen”, säger Fredrik Sidahl, vd för branschorganisationen FKG (Fordonskomponentsgruppen), till SvD och beskriver läget med komponentbristen som ”akut”.

FKG anser att regeringen måste agera och även tar bort karenstiden när det gäller stödet för korttidspermittering.

Bolagsjättar som Volvo Cars och Scania har tvingats dra i nödbromsen och stoppa produktionen tillfälligt till följd av halvledarkrisen.

Ikea köper containrar och hyr in egna fartyg

Även andra bolag hukar under problemen med de globala leveranskedjorna, men möbelbjässen Ikea har löst det på sitt eget sätt. Ikea köper egna containrar och hyr in fartyg för att hyllorna inte ska gapa tomma i varuhusen.

Mats Kinnwall, chefsekonom på Teknikföretagen, varnar samtidigt utifrån sin horisont att komponentbristen kan ”knäcka ryggen på den återhämtning i konjunkturen” som Sverige upplevt senaste året.

Fredrik Sidahl på FKG är mest förvånad över finansminister Magdalena Anderssons rosaskimrande beskrivning av svensk ekonomi, samtidigt som stora svenska industribolag kämpar dygnet runt för att få tag i nödvändiga insatsvaror.

Dyrare varor och tomt på hyllorna

Följden av kaoset i världens hamnar kan bli dyrare varor, lägre marginaler och tomt på många butikshyllor, skriver Svenska Dagbladet.

ANNONS
ANNONS

”Jag tror inte att vi nått toppen än. Shippingföretagen har överhanden och så länge bolagen måste få fram sina varor och dessutom har marginaler kvar, fortsätter kostnaderna att stiga”, säger Patrik Berglund på det norska analysföretaget Xeneta till tidningen och berättar att priserna på containrar rusat med 800-900 procent under pandemin, och att han tror att toppen inte är nådd än.

Läs även: Kaos – halvledarbrist stoppar fabrik efter fabrik [Dagens PS]