Dagens PS

Scania stoppar produktionen i Sverige – slut på halvledare

Scania stoppar produktionen
Scania stoppar produktionen i Sverige. (Foto: TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 30 aug. 2021Publicerad: 30 aug. 2021

Lastbilsjätten Scania stoppar produktionen i Sverige den här veckan – tusentals anställda tvingas vara lediga från jobbet. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Produktionen i Scanias fabriker i Södertälje, Oskarshamn och Luleå stoppas på grund av bristen på halvledarkomponenter. Stoppet ska pågå hela den här veckan och påverkar tusentals anställda i företaget. Scanias produktion globalt påverkas också.

“Det har varit extremt utmanande under en lång period nu. Scania har lyckats hålla emot och i den mån vi har behövt sakta ner har vi kunna öka upp och kompensera strax därefter. Men nu är läget så ansträngt att vi går in i en fas där vi tappar lite volym. Vi behöver sakta ner lite grann, tillfälligt, i vår lastbilsproduktion”, säger Scanias presschef Karin Hallstan till Sveriges Radio Ekot.

Första stoppet för Scania

Anledningen till stoppet är att företaget har brist på halvledarkomponenter som behövs i elektroniska delar. Bristen är global och påverkar hela fordonsindustrin och andra elektroniktunga industrier. Andra företag har behövt pausa produktionen tidigare, men det här är första gången som Scania tvingas slå stopp. Totalt berörs upp mot 9 000 anställda och många tvingas stanna hemma från jobbet, skriver Di.

“De får en ledig vecka nu. Alla har varit helt fantastiska i att kliva in när vi behöver kompensera så det kan ju möjligen vara lite tacksamt. Men jag tror alla känner att det vore skönare att bara få jobba på så att vi kommer tillbaka till en mer normal och en mindre ansträngd situation, men där är vi inte än”, säger Karin Hallstan till Ekot.

Även Volvo Cars har produktionsstopp

Även Volvo Cars fabriker i Torslanda och Skövde har stoppat produktionen den här veckan på grund av bristen på halvledare.

De ekonomiska konsekvenserna av att Scania stoppar produktionen vill presschefen Karin Hallstan inte spekulera om.

ANNONS

“Det får vi se när vi kommer till kvartalsrapporteringen, men det är klart att det inte är bra varken för oss eller våra kunder när vi behöver minska vår produktionsvolym även om det bara är tillfälligt”, säger hon till Ekot.

Läs mer: Scanias vd ser ljusning framöver – starkt orderläge

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS