Tonläget mellan Silicon Valley-jättarna skruvas upp. Mark Zuckerberg anklagar än en gång Apple för att lägga sig i hur utvecklare utformar appar.

ANNONS

Dagens PS har tidigare skrivit om den infekterade striden mellan Facebook och Apple.

Efter att Apple har höjt integritetskraven på plattformen App store gick Facebook ut hårt och sa att den nya regeln var skadlig för utvecklare.

I samband med Facebooks kvartalsrapport under gårdagen skruvade Facebooks vd och grundare Mark Zuckerberg upp kritiken av Apples nya regler kring nätintegritet, skriver CNBC.

”Detta drabbar tillväxten för miljontals företag i världen”, säger Zuckerberg om de nya kraven från Apple.

Nätintegritet i fokus

I grund och botten handlar konflikten om hur användares persondata ska hanteras.

ANNONS
ANNONS

Apple har under de senaste månaderna arbetat för att användare ska få tillgång till mer information om hur techbolag och appar behandlar insamlad data.

Samtidigt har Facebook försökt att gå åt det andra hållet.

Facebook föreslog nyligen att chatappen Whatsapp skulle börja dela användardata med Facebook – utan att ge kunderna möjligheten att tacka nej.

Efter användare protesterade avstyrde Facebook förslaget men menar nu att Apple använder sig av integritetskrav för att gynna deras egna tjänster.

Incitament och integritet

Genom att låta användare få information om hur deras data behandlas straffas bolag som Facebook, hävdar Zuckerberg.

”Apple kanske säger att de gör detta för att hjälpa människor men manövern följer tydligt deras konkurrensintressen”, säger han.

ANNONS
ANNONS

”Apple har varje incitament att använda deras dominanta plattformsposition till att ingripa hur vår och andra appar fungerar”, fortsätter Facebookgrundaren.

Apple pekar dock på att ändringarna inte förändrar hur Facebook bedriver sin verksamhet. I stället måste de enbart informera användare om hur datan hanteras.

”Vi tror att detta är en enkel fråga om att stå upp för användarna. Användare borde få veta när deras data är inhämtad och delad på flera appar och hemsidor”, heter det på Apples hemsida.

Läs mer: Facebook sågar Apples nya krav: Skadar utvecklare [Dagens PS] >>