Dagens PS

Whatsapp straffas med miljardböter på Irland

Whatsapp miljardböter
Whatsapp får miljardböter på Irland. (Foto: TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 02 sep. 2021Publicerad: 02 sep. 2021

Irland tar i med hårdhandskarna mot Whatsapp som får miljardböter – 225 miljoner euro, motsvarande 2,2 miljarder svenska kronor – för att ha brutit mot EU-regler om transparens med datadelning. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Whatsapp, som ägs av Facebook, har enligt den irländska myndigheten Data Privacy Commissioner (DPC) inte följt gällande EU-regler om transparens gällande vilken data de delat med sig av till Facebook och andra företag i koncernen. rapporterar Reuters.

Rekordstor böter 

Företaget får därför miljardböter, räknat i svenska kronor (2,2 miljarder). De 225 miljoner euro som Whatsapp straffas med är rekordstor, enligt Reuters som också skriver att Irland tidigare fått hård kritik för att vara för snälla mot de stora techbolagen som har sina huvudkvarter på den gröna ön.

Däribland finns Facebook, som har sitt europeiska högkvarter i Dublin.

I juli utfärdade Europeiska dataskyddsstyrelsen “tydliga instruktioner som krävde att DPC omprövade och höjde sina föreslagna böter på grundval av ett antal faktorer”, skriver den irländska myndigheten.

“Detta inkluderar information till de registrerade om behandlingen av information mellan WhatsApp och andra Facebook-företag”, skriver den irländska myndigheten om beslutet angående Whatsapp.

Tänker överklaga

Whatsapp slår bakut av sina miljardböter och tänker överklaga, säger en talesperson till CNBC. Det påpekar också att ärendet har pågått sedan 2018 och gäller hur läget såg ut då.

ANNONS

“WhatsApp har åtagit sig att tillhandahålla en säker och privat tjänst. Vi har arbetat för att den information vi tillhandahåller är transparent och omfattande och kommer att fortsätta att göra det”, skriver Whatsapp i ett uttalande.

“Vi håller inte med om beslutet i dag angående den öppenhet vi gav människor under 2018 och påföljderna är helt oproportionerliga”.

I slutet av förra året hade irländska Data Privacy Commissioner hela 14 ärenden öppna mot Facebook samt dess koncernbolag Whatsapp och Instagram.

Läs även: Kravet: ”EU måste vara hårdare mot Big Tech”

Läs även: Så lite skatt betalar techjättarna i Sverige

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS