Flygbolagen i USA har varnat för stora konsekvenser av utrullningen av 5G på flyg. Men efter nya diskussioner blåser de av domedagsscenariot – och tror att allt kommer lösa sig.

ANNONS

Uppdaterad med det senaste – så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Dagens PS har tidigare rapporterat om att mobiltjänstsystemet 5G skapat problem i flygtrafiken i USA med varningar för ”stora störningar” och ”ekonomisk katastrof”. Men nu verkar det ha lugnat ner sig betydligt, och de stora flygbolagen säger att ”domedagsscenariot” kring 5G är över.

Telekombolagen Verizon och AT&T har tillfälligt gått med på att pausa utrullningen av 5G vid stora flygplatser vilket får American Airlines och United Airlines att tro att det kommer att lösa sig utan att tusentals flyg ställs in, omdirigeras eller försenas, rapporterar CNN. 

”Det har tagit ett tag att komma till rätt plats, men jag känner att vi är på rätt plats. Jag tror inte att du kommer att få se några materiella störningar framöver på grund av detta”, säger Doug Parker, vd på American Airlines.

”Även om jag önskar att det hände tidigare, är de goda nyheterna att vi nu har alla engagerade, FAA (Federal Aviation Authority) och DOT (Department of Transportation) på högsta nivå, … flygplanstillverkarna, flygbolagen och telekom”, säger Scott Kirby, vd på United Airlines.

ANNONS
ANNONS

”Även om vi inte har en slutgiltig lösning ännu, är jag övertygad om att vi kommer att nå dit”, säger han.

Läs även: Flygbolag varnar: 5G hotar flygsäkerheten [Dagens PS]