Dagens PS

Flygbolag varnar: 5G hotar flygsäkerheten

flygbolag 5G
Amerikanska flygbolag ser med oro på starten av mobiltjänstsystemet 5G och varnar för att flygsäkerheten ytterst är hotad. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 18 jan. 2022Publicerad: 18 jan. 2022

Amerikanska flygbolag ser med oro på starten av mobiltjänstsystemet 5G och varnar för att flygsäkerheten ytterst är hotad.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Planen är att Verizon och AT&T i morgon, onsdag, ska slå på sina 5G mobiltjänster och flygbolagen varnar för “stora störningar” och en oundviklig “ekonomisk katastrof”, rapporterar BBC.

Enligt flygbolagen riskerar navigationssystemen att störas. I synnerhet de som används vid dåligt väder.

Amerikanska luftfartsmyndigheter har mottagit ett brev från flygbolagen med 5G-varningen och enligt BBC betonar cheferna för American Airlines, Delta Air Lines, United Airlines och de andra flygbolagscheferna att ingripanden krävs omedelbart “för att undvika betydande operativa störningar för flygpassagerare, speditörer, leveranskedja och leverans av nödvändiga medicinska förnödenheter”.

Flygbolagen: Åtgärder brådskar

Tonen i brevet – som har skickats till transportminister Pete Buttigeg, chefen för Federal Aviation Administration (FAA), ordföranden för Federal Communications Commission och direktören för National Economic – vittnar om allvaret i flygbolagens oro och att åtgärder brådskar.

“Vi ber vidare att FAA omedelbart identifierar de basstationer närmast viktiga flygplatsbanor som måste åtgärdas för att säkerställa säkerheten och undvika störningar”, heter det bland annat i brevet.

Även flygplanstillverkarna Airbus och Boeing har uttryckt farhågor om 5G.

Men CTIA, den amerikanska trådlösa industrigruppen, slår tillbaka och hävdar att 5G är säkert.

ANNONS

CTIA:s vd Meredith Attwell Baker anser att flygbolagen ägnar sig åt skrämselpropaganda och menar att en försening av 5G ett år, där basstationer nära flygplatser bland annat oroar flygbolagen, skulle spoliera 50 miljarder dollar i ekonomisk tillväxt.

Det skriver hon i ett blogginlägg som BBC hänvisar till.

Läs mer: USA till tusentals piloter: “Landa inte – 5G kan störa”

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
Hej egenföretagare! Ekonomisk trygghet även för dig.

Vet du om att du som egenföretagare får värdefull rabatt på försäkringar och avtal som medlem i Unionen? Kontakta oss så berättar vi mer.

Läs mer
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS