Amerikanska flygbolag ser med oro på starten av mobiltjänstsystemet 5G och varnar för att flygsäkerheten ytterst är hotad.

ANNONS

Planen är att Verizon och AT&T i morgon, onsdag, ska slå på sina 5G mobiltjänster och flygbolagen varnar för ”stora störningar” och en oundviklig ”ekonomisk katastrof”, rapporterar BBC.

Enligt flygbolagen riskerar navigationssystemen att störas. I synnerhet de som används vid dåligt väder.

Amerikanska luftfartsmyndigheter har mottagit ett brev från flygbolagen med 5G-varningen och enligt BBC betonar cheferna för American Airlines, Delta Air Lines, United Airlines och de andra flygbolagscheferna att ingripanden krävs omedelbart ”för att undvika betydande operativa störningar för flygpassagerare, speditörer, leveranskedja och leverans av nödvändiga medicinska förnödenheter”.

Flygbolagen: Åtgärder brådskar

Tonen i brevet – som har skickats till transportminister Pete Buttigeg, chefen för Federal Aviation Administration (FAA), ordföranden för Federal Communications Commission och direktören för National Economic – vittnar om allvaret i flygbolagens oro och att åtgärder brådskar.

”Vi ber vidare att FAA omedelbart identifierar de basstationer närmast viktiga flygplatsbanor som måste åtgärdas för att säkerställa säkerheten och undvika störningar”, heter det bland annat i brevet.

Även flygplanstillverkarna Airbus och Boeing har uttryckt farhågor om 5G.

Men CTIA, den amerikanska trådlösa industrigruppen, slår tillbaka och hävdar att 5G är säkert.

ANNONS
ANNONS

CTIA:s vd Meredith Attwell Baker anser att flygbolagen ägnar sig åt skrämselpropaganda och menar att en försening av 5G ett år, där basstationer nära flygplatser bland annat oroar flygbolagen, skulle spoliera 50 miljarder dollar i ekonomisk tillväxt.

Det skriver hon i ett blogginlägg som BBC hänvisar till.

Läs mer: USA till tusentals piloter: ”Landa inte – 5G kan störa” [Dagens PS]