Telegram har blivit en kanal för den ukrainska befolkningen under kriget. Appen, som skapades av de ryska bröderna Nikolaj och Pavel Durov, har blivit livsviktig för kommunikation och nyheter.

ANNONS

De ryskfödda bröderna Durov startade VK, den ryska motsvarigheten till Facebook, men lämnade bolaget efter att det tagits över av Putin-vänliga krafter berättar Ny Teknik.

Pavel Durov lämnade 1 april 2014 in sin avskedsansökan till styrelsen, och orsaken sägs vara Rysslands annektering av Krim mi februari samma år. I april 2014 vägrade Durov lämna ut uppgifter om VK-medlemmar som protesterade mot Krim-annekteringen, och publicerade den order han fått från den ryska säkerhetstjänsten på sin egen VK-sida.

Telegram – kanalen för Ukraina i informationskriget
Pavel Durov bor numera i Dubai. Foto: TT

Säkrade tillgångar i Schweiz

Pavel Durov lämnade Ryssland, ansökte om medborgarskap i Saint Kitts and Nevis, och lyckades säkra tillgångar i schweiziska banker – tillgångar som han använde för att utveckla Telegram. Brodern Nikolaj, matematiker och programmerare, syns aldrig i media.

Det ryktas om en börsnotering av Telegram inom de närmaste två åren, med trolig bas i Hongkong eftersom 40 procent av appens 500 miljoner aktiva användare finns i Asien, enligt Decrypt.co.

Ryktena om appens säkerhet är dock kraftigt överdrivna. Marcin de Kaminski, chef för säkerhet och innovation hos Civil Rights Defenders, säger i en kommentar till Ny Teknik att appen inte är säker att använda.

Positionsdata stor säkerhetsrisk

Telegram använder inte end-to-end-kryptering, vilket innebär att anställda hos appen kan läsa det som skickas. För säkerhet krävs att meddelandet krypteras hos sändaren och avkrypteras hos mottagaren, då kan ingen annan läsa det. Telegram samlar också in data om användarna, och i dem igår bland annat positionsdata.

”Telegram samlar in onödigt mycket data från användares enheter”, säger Marcin de Kaminski till Ny Teknik.

ANNONS
ANNONS

”Det finns program att ladda ner med vilka man med skrämmande hög precision kan positionera enskilda användare av Telegram baserat på de platstjänster appen både samlar in och läcker”, fortsätter han.

Läs även: Musk utmanar Putin till duell om Ukraina [Dagens PS]

Läs även: Husockupanter besökte oligarkens fastighet [Dagens PS]