Dagens PS

Husockupanter besökte oligarkens fastighet

Husockupanter-i-London
Husockupanternas tydliga budskap på balkongen till oligarkens fastighet.(Foto: TT)
Daniel Bylund
Daniel Bylund
Uppdaterad: 14 mars 2022Publicerad: 14 mars 2022

Oligarken Oleg Deripaskas exklusiva fastighet i centrala London fick under måndagen besök av husockupanter. Polisen tillkallades till platsen för att få ordning på situationen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Husockupanterna hade samlats på fastighetens balkong för att visa sitt stöd för Ukraina. De satte upp en ukrainsk flagga och olika banderoller med budskap som visade deras stöd för Ukraina, rapporterar Reuters. 

“Ni ockuperar Ukraina, vi ockuperar er”, heter det i ett uttalande från husockupanterna, som beskriver sig själva som anarkister.

Polisen tillkallades till platsen

När brittisk polis kom till platsen gjorde de en genomsökning av fastigheten och kunde konstaterar att ingen befann sig huset. De meddelade senare via Twitter att de samarbetade med husockupanterna för att kombinera säkerheten för de inblandade och behovet av att ingripa.

Oleg Deripaska är en av tio oligarker som hamnade på Storbritanniens sanktionslista under förra veckan. Han äger förutom fastigheter bland annat andelar i ett energibolag som i sin tur äger en av världens största aluminiumtillverkare, värd 2 miljarder pund.

Han uppges ha nära kontakter med den ryska regeringen och Vladimir Putin.

Brittiska regeringens inställning till husockupanter

“Att ockuperar ett bostadshus är olagligt men vi arbetar för att identifiera lämplig användning för beslagtagna fastigheter medan ägare är föremål för sanktioner”, sa en talesman för premiärminister Boris Johnson till reportrar. “Vi tycker absolut inte att folk ska bryta mot lagen.”

Läs mer: Jakten på oligarkerna: Vem äger Scheherazade?

ANNONS
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS