Dagens PS

Techmiljardärer både hatade och älskade

techmiljardärer
Mark Zuckerberg, Elon Musk och Jeff Bezos. (Foto: TT / montage)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 27 dec. 2023Publicerad: 27 dec. 2023

Hälften av amerikanarna känner avsky mot techmiljardärer, samtidigt beundrar många deras verkliga framgångssagor.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Nästan fyra av tio amerikaner, 37 procent, anser att techmiljardärer är “hemska förebilder” i en undersökning gjord av Vox and Data for Progress.

Och 49 procent, nästan hälften av de medverkande i undersökningen, har övervägande “negativa känslor” för de stenrika techprofilerna, särskilt Metas (Facebooks) vd och grundare Mark Zuckerberg, Amazonskaparen Jeff Bezos och Elon Musk, som står bakom bland annat Tesla, Space X och X (tidigare Twitter).

Det här skriver CNBC och berättar att i en annan undersökning från Ohio State and Cornell 2021 uttrycker många av amerikanarna samtidigt en beundran för de extremt förmögna techmogulerna.

Techmiljardärernas framgångshistorier hyllas

Det är inte bara på grund av deras ekonomiska framgångar, det är snarare hur de blivit så rika.

“Hemligheten med Silicon Valley har varit historieberättandet”, säger Margaret O’Mara, professor i historia vid University of Washington, till nyhetskanalen som förklarar att hon studerar det moderna Amerikas historia och teknikindustrin.

Varför techmiljardärernas framgångsberättelser blivit så populära hos allmänheten, mot alla odds, är deras enormt brinnande entusism för sina affärsidéer.

Professor Margaret O’Mara liknar det vid “en religion för entreprenörskap” i avsaknad av andra förebilder hos regering och institutioner, kyrkor och vetenskapen.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Professorn: Alla kan inte bli rika på tech

Människor vill ha en myt att tro på, säger experten, men understryker att de exceptionella historierna inte är applicerbara på alla, vem som helst kan inte bli techmiljardär, det är fel att tro det, säger hon.

En annan ingrediens som lockar amerikaner är att få vara sin egen chef, det är “ganska coolt”, säger professorn till CNBC.

Men det är viktigt, anser hon, att komma ihåg att det finns omständigheter som sätter stopp för drömmarna för många; hon nämner vårt sociala och biologiska arv som kön, ras och etnicitet.

Förutsättningarna ser så olika ut för oss människor, menar professorn.

Richard R. John, professor i affärshistoria och journalistik vid Columbia University, beskriver hajpen kring techmiljardärer som en “personkult” som spridit sig internationellt genom sociala medier, säger han till CNBC.

Läs även: Här är egenskaperna som skiljer techmiljardärerna åt Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
Hej egenföretagare! Ekonomisk trygghet även för dig.

Vet du om att du som egenföretagare får värdefull rabatt på försäkringar och avtal som medlem i Unionen? Kontakta oss så berättar vi mer.

Läs mer
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS