Nya regler gör att brittiska Ofcom kan tvinga techjättarna att agera för att stoppa barnporr. Ändringen i lagstiftningen ger vakthunden Ofcom större möjlighet att sätta press på företagen.

ANNONS

Ofcom kan nu kräva att techjättarna Facebook och Google ”efter bästa förmåga” förebygger, identifierar och tar bort material som skildrar sexuella övergrepp mot barn, berättar Sky News.

Ändringen i regelverket är liten, men ger alltså Ofcom, myndigheten som reglerar tech och sociala medier, större befogenhet. Ofcom kan kräva av techjättarna på bevis för att de agerar även om plattformarnas teknologi förändras.

Kryptering av direktmeddelanden

Meta, som äger Facebook, WhatsApp och Instagram, har offentliggjort planer på att i kryptera Messenger och direktmeddelanden på Instagram. Det gör konversationer säkra, men riskerar också att stänga ute dem som vill hålla dem trygga.

Storbritanniens inrikesminister protesterar mot Metas planer. Hon kallar dem ”moraliskt fel och farliga”. Också Interpol har kritiserat krypteringsteknologin. Tekniken i sig är inget problem, men problemen som följer för till exempel polisen är det. För att ens inleda en utredning om barnpornografibrott måste direkt bevisning finnas.

Techjättarna ska agera

Den nya lagen ger Ofcom makten att kräva att techjättar både i och utanför Storbritannien identifierar och tar bort material med övergrepp mot barn. Den ger möjligheten att knäcka kryptering också utanför landets gränser.

Enligt myndigheterna innebär det inte att appar och annat inte kan krypteras. Den teknik som finns ger polisen tillgång till det de behöver utan att kränka den personliga integriteten.

ANNONS
ANNONS

Läs även: EU-parlamentet röstar i dag om internets framtid [Dagens PS]

Läs även: Dryga böter hotar för fake news [Dagens PS]