Reformen som EU-parlamentet ska besluta om och som i första hand riktas mot techjättar beskrivs som den största på 20 år.

ANNONS

Lagförslaget, DMA (Digital markets act) och DSA (Digital services act), rör viss reklam och tvingar techbolag att ta större ansvar för innehållet på sina plattformar.

Desinformation och innehåll som strider mot lagen ska tas bort snabbare än vad som sker i dag, men det ska ske på ett rättssäkert sätt och den som får sitt konto borttagen får även möjlighet att överklaga beslutet.

”Utgångspunkten i förslaget är att plattformarna inte alltid är ansvariga för vad deras användare lägger upp. Vissa länder har velat göra dem mer ansvariga, men det kan leda till att plattformarna tar bort mer än vad de behöver”, säger Daniel Westman, jurist specialiserad på it- och medierätt, till Svenska Dagbladet.

Ansvarsbördan ökar även när det gäller hantering av känsliga personuppgifter, exempelvis sexuell läggning eller sjukdomar.

EU vill begränsa möjligheten att använda den typen av uppgifter i reklam.

Techjättar med dominans inom vissa områden ska heller inte kunna utnyttja sin ställning i samma utsträckning som i dag av konkurrensskäl.

Vid lunchtid i dag, tisdag, tar EU-parlamentet ställning till DSA och DMA som tröskats under lång tid.

ANNONS
ANNONS

Den svenska europaparlamentarikern Arba Kokalari (M) har varit med och förhandlat fram lagförslaget och säger till SvD att hon tror att det finns ”en väldigt stor enighet” bakom det.

Läs även: Italien: Olagligt med Google Analytics på webbsajter [Dagens PS]