Dagens PS

EU-parlamentet röstar i dag om internets framtid

EU-parlamentet
Arba Kokalari (M) tror att EU-parlamentet röstar ja med stor majoritet till lagförslaget om internets framtid. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 05 juli 2022Publicerad: 05 juli 2022

Reformen som EU-parlamentet ska besluta om och som i första hand riktas mot techjättar beskrivs som den största på 20 år.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Lagförslaget, DMA (Digital markets act) och DSA (Digital services act), rör viss reklam och tvingar techbolag att ta större ansvar för innehållet på sina plattformar.

Desinformation och innehåll som strider mot lagen ska tas bort snabbare än vad som sker i dag, men det ska ske på ett rättssäkert sätt och den som får sitt konto borttagen får även möjlighet att överklaga beslutet.

“Utgångspunkten i förslaget är att plattformarna inte alltid är ansvariga för vad deras användare lägger upp. Vissa länder har velat göra dem mer ansvariga, men det kan leda till att plattformarna tar bort mer än vad de behöver”, säger Daniel Westman, jurist specialiserad på it- och medierätt, till Svenska Dagbladet.

Ansvarsbördan ökar även när det gäller hantering av känsliga personuppgifter, exempelvis sexuell läggning eller sjukdomar.

EU vill begränsa möjligheten att använda den typen av uppgifter i reklam.

Techjättar med dominans inom vissa områden ska heller inte kunna utnyttja sin ställning i samma utsträckning som i dag av konkurrensskäl.

Vid lunchtid i dag, tisdag, tar EU-parlamentet ställning till DSA och DMA som tröskats under lång tid.

Den svenska europaparlamentarikern Arba Kokalari (M) har varit med och förhandlat fram lagförslaget och säger till SvD att hon tror att det finns “en väldigt stor enighet” bakom det.

ANNONS

Läs även: Italien: Olagligt med Google Analytics på webbsajter

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
Egen rådgivning för egenföretagare

Egen rådgivning för egenföretagare. För dig som är egenföretagare ser vardagen och arbetslivet lite annorlunda ut jämfört med en anställd. Därför har Unionen Egenföretagare en speciell medlemslinje för egenföretagare.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS