Dagens PS

Techjättar ska slåss om nytt "Star Wars"-kontrakt

USA hjälpte Ukraina att sänka ryska skeppet
Det amerikanska försvarsdepartementet Pentagon har inte kommenterat uppgifterna om sänkningen av Moskva (Foto: TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 15 nov. 2021Publicerad: 07 juli 2021

Microsoft förlorar ett gigantiskt “Star Wars”-kontrakt med det amerikanska försvarsdepartementet – men de är fortfarande med i spelet om det nya systemet. Nu väntar en ny kamp med Amazon och andra aktörer.

ANNONS
ANNONS

Under tisdagskvällen blev det klart att Microsoft förlorar sitt jättekontrakt med det amerikanska försvarsdepartementet Pentagon värt 85 miljarder kronor, som Dagens PS rapporterat om.

Det handlar om Pentagons cloud-system JEDI, Joint Enterprise Defense Infrastructure, en referens till “Star Wars”-filmerna, och ett lukrativt kontrakt som sträckte sig på hela tio år om att uppdatera hela försvarsdepartementets IT-system. Microsoft och Amazon var i hård kamp om kontraktet 2019.

“På grund av utvecklade krav, ökad mängd information på molnet och branschframsteg uppfyller JEDI Cloud-avtalet inte längre våra behov”, skrev Pentagon i ett pressmeddelande på tisdagskvällen svensk tid enligt CNBC.

Anklagade Donald Trump för partiskhet

Efter att Microsoft tilldelats kontraktet stämde marknadsledaren Amazon Web Services den amerikanska staten, och menade att dåvarande presidenten Donald Trumps partiskhet mot Amazon och dess dåvarande vd Jeff Bezos fick Pentagon att ge kontraktet till Microsoft. Det tillbakavisades dock av Pentagon i en rapport förra året, skriver CNBC.

“De 20 månaderna sedan försvarsdepartementet valde Microsoft som sin JEDI-partner lyfter fram frågor som motiverar politiska beslutsfattare: när ett företag i flera år kan försena kritiska teknikuppgraderingar för dem som försvarar vår nation, behöver protestprocessen reformeras”, skriver Toni Townes-Whitley, Microsofts chef för reglerade industrier i USA, i ett blogginlägg om Pentagons beslut.

Microsoft är dock inte ute ur leken – och inte Amazon heller. Pentagon annonserade också ut ett nytt multimiljard kontrakt som ska ersätta JEDI kallat Joint Warfighter Cloud Capability (JWCC).

Ska ta in nya offerter från bolagen

ANNONS

Planen är bland annat att ta in nya offerter både från Amazon och Microsoft, men också ge sig ut på jakt efter andra aktörer som kan hjälpa försvarsdepartementet. Sannolikt kommer aktörerna få olika delar av kakan i det lukrativa kontraktet, skriver CNBC.

En talesperson för Pentagon sa i en telefonintervju med reportrar att rättsprocesserna kring JEDI inte nödvändigtvis var en orsak till försvarsdepartementets nya linje, men att de stora förändringar som skett sedan Microsoft fick kontraktet gjort att myndigheten sett att deras behov förändrats.

“Uppdragets behov har varit vår främsta drivkraft för detta”, säger John Sherman, tillförordnad informationschef på Pentagon.

Läs mer: Kalldusch för Microsoft – förlorar jättekontrakt med Pentagon

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS