Tågvärdarna har avskaffats på Stockholms pendeltåg den här veckan och facket menar att det utgör en säkerhetsrisk, i onsdags ställdes en massa tåg in.

ANNONS

SL:s leverantör av pendeltågstrafiken, MTR, säger att de inställda tågen beror på personalbrist. Många lokförare har sjukskrivit sig och säger till arbetsgivaren att de inte kan köra utan tågvärd, det rapporterar Expressen.

Tågkaoset fortsätter

De närmaste dagarna kommer störningarna i pendeltågstrafiken fortsätta, fram till och med tisdag morgon innebär ett anpassat trafikupplägg 17 procent mindre trafik.

Enligt facket är förklaringen till att så många lokförare är sjukskrivna att tågvärdarna avskaffades tidigare i veckan.

”Och det handlar i första hand inte om en protest utan om att man sätter säkerheten först. De är pressade och nervösa inför en situation där man är helt ensam”, säger Rainer Andersson, viceordförande i Sekos pendelklubb, till Expressen.

Han är mycket kritisk till beslutet att avskaffa tågvärdarna och menar att de politiker som fattat beslutet inte förstår verksamheten.

Lokförarna är rädda

Rainer Andersson, som varit tågvärd i 27 år, anser att okunskapen om vad en tågvärd gör är stor. Tågvärden tar hand om säkerheten och moralen inne på tåget.

”Ett av de värsta scenarierna som skulle kunna inträffa är att en ensam lokförare blir sjuk och utslagen och folk lämnar tåget på egen hand om det inte kommer någon information. Då kan det bli en ren slakt av folk om de kliver ut på andra spår i närheten”, säger han till Expressen.

ANNONS
ANNONS

Enligt honom sjukskriver sig lokförare nu för att de är rädda att köra tågen helt ensamma.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi, samhällsbyggnad och teknik? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Stopp för ensamarbete på pendeltågen i Stockholm [Dagens PS]