Dagens PS

Sverige vann världens största övning i cybersäkerhet

Lagledare för det vinnande laget i övningen i cybersäkerhet, Locked Shields 2023, Brynja Huld Óskarsdóttir, Island och Patrik Fältström, Sverige
Lagledare för det vinnande laget i övningen i cybersäkerhet, Locked Shields 2023, Brynja Huld Óskarsdóttir, Island och Patrik Fältström, Sverige. (Foto: Ola Berglind/Försvarsmakten)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 25 apr. 2023Publicerad: 25 apr. 2023

Förra veckan vann Sverige, i ett lag tillsammans med Island, världens största övning i cybersäkerhet, Locked Shields 2023.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Den Natogemensamma övningen i cybersäkerhet, Locked Shields, samlade förra veckan deltagare från 33 länder i 24 olika lag från Natoländer och från partnerländer, som Sverige.

Det svensk-isländska laget presterade bäst

Övningen var både strategisk och teknisk och utgjordes av komplexa operativa och realistiska delmoment.

Sverige deltog i lag med Island, som deltog i cybersäkerhetsövningen för första gången, varför Sverige var huvudarrangör för laget.

Deltagarna i övningen fick under tidspress hantera flera olika attacker och det svensk-isländska laget presterade bäst och vann hela övningen.

ANNONS

Senaste nytt

Sverige kan bidra som Nato-medlem

“Cybersäkerhet är en viktig del av Sveriges totalförsvar. Det här visar tydligt hur Sverige på ännu ett område har mycket att bidra med till försvarsalliansen Nato som medlem”, säger Carl-Oskar Bohlin, minister för civilt försvar, i ett pressmeddelande från Försvarsdepartementet.

Syftet med övningen var att deltagare från finanssektorn och sektorn för elektronisk kommunikation, enskilt och tillsammans, skulle öva på att hantera en stor, realistisk cybersäkerhetshändelse.

ANNONS

Övningarna var utformade på ett sådant sätt att de hade kunnat inträffa i deltagarnas vardag och den var utformad av och styrdes från Nato Cooperative Cyber Defense Centre of Excellence, CCDCOE, i Tallinn, Estland.

Rött och blått lag mot varandra

Deltagarna från Sverige leddes av Försvarsmakten och i det svensk-isländska laget som bestod av drygt 100 personer, ingick både civila och militära deltagare.

Sverige-Island var det allra mest effektiva laget föjt av USA och Estland,som också jobbade tillsammans i ett lag, därefter kom Polens lag.

Locked Shields är en träningsövning för Red Team mot Blue Team, och Blue Teams är sammansatta av Natos CCDCOE-medlemsnationer och deras partnernationer.

Ger viktiga bidrag och feedback

Förutom att försvara system måste lagen rapportera incidenter, verkställa strategiska beslut och lösa kriminaltekniska, juridiska och mediala utmaningar.

“Jag är tacksam för alla Blue Teams som gör Locked Shields till den unika övningen det är! Jag kan inte nog betona hur viktiga deras bidrag och feedback är för oss”, säger Mart Noorma, chef för NATO CCDCOE, i ett pressmeddelande från CCDCOE.

ANNONS

Genomtänkta lagsammansättningar

Övningen Locked Shields växer och utvecklas. Mart Noorma menar att det faktum att fler och fler nationer ansluter sig visar kvaliteten och värdet av cybersäkerhetsövningen.

“Det har skett ett märkbart hopp i kvalitet, vilket var imponerande. För oss är Locked Shields toppen av cyberförsvarsövningar där ute. Vi såg att träningspubliken hade förberett sig väl och lagsammansättningarna var väl genomtänkta”, säger chefen för övningen, Carry Kangur, i pressmeddelandet från CCDCOE.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi, samhällsbyggnad och teknik? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Nato kollar in den svenska tech-sektorn

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS