Nyligen besökte en av Natos högsta chefer Stockholm för att få veta mer om Sveriges tech-sektor och om svenska tech-startups.

ANNONS

Natos biträdande generalsekreterare, James Appathurai, leder försvarsalliansens arbete med cybersäkerhet, kontraterrorism, hybridkrig och ny teknik, det rapporterar Computer Sweden.

Viktig sektor för länders försvar

James Appathurai var förra veckan i Stockholm för att träffa Myndigheten för samhällsskydd och beredskap och bekanta sig med svensk techbransch.

”Vi försöker träffa och bekanta oss med techbolag, startups och scaleups, och berättar att vi ser fram emot Sverige fullskaliga Natomedlemskap, så att vi också kan ha ett fullständigt deltagande i de innovationssatsningar vi gör”, säger han till Computer Sweden.

Under senare år, särskilt sedan Ryssland invaderade Ukraina, har det blivit tydligare hur viktig techsekrorn är för länders försvar.

Investeringsfond och innovationsaccelerator

James Appathurai förklarar att Nato därför engagerar sig mer i startup-sektorn och nyligen har lanserat en investeringsfond som uppgår till en miljard euro.

Nato har även lanserat programmet Diana, defence innovator accelerator north atlantic, en innovationsaccelerator med testcenter, coacher och tillgång till kapital.

James Appathurai vill öka startupbolagens förståelse för Nato eftersom många av dem inte har funderat på om deras teknik kan användas i säkerhetssyfte.

ANNONS
ANNONS

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi, samhällsbyggnad och teknik? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Teknikprofiler bildar ny fond med 800 miljoner [Dagens PS]