Dagens PS

Sverige näst bäst i världen på innovation

innovation
Enligt EU-kommissionen är Sverige näst bäst i världen när gäller innovation. (Foto: Pixabay)
Hannah Bill
Hannah Bill
Uppdaterad: 01 juli 2022Publicerad: 01 juli 2022

Sverige hamnar i topp inom EU och på en andra plats i världen när det gäller innovationer, skriver DN.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Enligt EU-kommissionens index är Sverige det land i EU som är bäst på innovation, och näst bäst i hela världen. På första plats i världen hamnade Schweiz, och på tredjeplatsen USA. 

Göran Marklund, ställföreträdande generaldirektör på Vinnova, anser att det beror på den svenska kulturen. 

“Vår långa historia av fred, demokrati, hög tillit mellan människor och till samhällsinstitutioner, och bra samspel mellan arbetsmarknadens parter har skapat en bra grogrund för satsningar på innovation”, säger han.

Innovation säkrar välstånd

Att Sverige hamnat i topp beror enligt indexet på innovationsvänliga miljöer och attraktiva forskningsmiljöer. Dessutom är svenskar högutbildade och det finns en stabil budget för forskning.

“Det är innovation som skapar och säkrar välståndet i framtiden. De företag som inte är bra på det lever inte särskilt länge eftersom marknaden förändras hela tiden”, fortsätter Marklund.

Klimatet i fokus

Idag är det klimatkrisen som ligger i fokus i forskningsvärlden, och Marklund menar att det inte längre räcker med att företagen är bra på sina områden. Nu måste även kommuner och regioner vara en del av den systemomställning som krävs för att möta krisen.

ANNONS

Som exempel lyfter han norra Sverige som på grund av den senaste utflyttningstrenden blivit en lockande region för innovation. Idag är regionen ett nav för den gröna industriella omställningen. 

Kända svenska innovationer

Ser man på listan av svenska innovationer är det inte konstigt att Sverige hamnar så högt upp på listan. Några av de mest kända innovationerna är dynamit, kylskåpet, temperaturskalan Celsius, Tetra Tak, och på senare år företag som Skype och Spotify.  

Läs mer: Fossila bränslen ska fasas ut med vindkraft och vätgas

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS