Techjätten Apple lämnade under tisdagen sin kvartalsrapport – och överträffade förväntningarna rejält,  försäljningen av Iphone var upp 50 procent.

ANNONS

Totalt var Apples försäljning upp 36 procent jämfört med juni förra året. Samtliga av Apples stora produktlinjer ökade med minst 12 procent – bäst för Apple var Iphone som sålde 50 procent bättre än i fjol. Lanseringen av den omgjorda Iphone 12 har blivit en stor succé för företaget, enligt CNBC.

Vinsten per aktie låg på 1,30 dollar, analytikerna på Wall Street hade förväntat sig 1,01 dollar per aktie. Omsättningen låg på 81,41 miljarder dollar, analytikerna hade förväntat sig 73,30 miljarder dollar.

Aktien föll på rapporten

Trots att Apple överträffade förväntningarna rejält så sjönk aktien mer än två procent i efterhandeln på rapporten. Detta då man också i rapporten varnade för att bristen på halvledarchip kommer att slå hårdare mot Apple kommande kvartal.

”De flesta begränsningar vi ser är av den sort som jag tror att andra ser, som jag skulle klassificera som en brist i branschen”, sa Apples vd Tim Cook i ett samtal med analytiker om rapporten.

Apples komponentbrist härleds också till att det helt enkelt gått lite för bra.

”Vi har en del brist på komponenter utöver det, det är där efterfrågan har varit så stor och så bortom vår egen förväntan att det är svårt att få hela uppsättningen delar inom de ledtider som vi försöker få dem”, säger Tim Cook enligt CNBC.

Förväntar sig större problem

Sedan tidigare har Apple haft problem med delar till Ipad och Mac, men faran nu är att det också slår över på Iphone. Företaget väntar sig dock fortfarande en tvåsiffrig tillväxt räknat på årsbasis, om än lägre än det senaste kvartalet.

ANNONS
ANNONS

Apple specificerade inte hur stora problem de kommer att ha kommande kvartal, men Apples finanschef Luca Maestri sa att han förväntar sig att dem ”att vara större än vad vi upplevde under juni-kvartalet.”

Läs mer: Elon Musk med dubbla tjuvnyp på Apple

Läs mer: Apple apar efter Klarna – köp nu, betala senare